Veckans boktips

RELATIONER

Den hemliga historien

av Donna Tartt

BonnierPocket

ca 69 kr

Vad kan vara skönare och mer skräckinjagande än att fullständigt tappa kontrollen? Den frågan ställer Julian Morrow till sina elever. Han är en egensinnig, karismatisk lärare i grekiska vid ett college i USA och runt sig samlar han några självupptagna unga män och kvinnor. De börjar testa droger, hänge sig åt olika riter och ritualer och drivs allt längre in i en värld där inte ens mord längre är tabu. Romanen fick kultstatus när den kom och gjorde författaren sex miljoner kronor rikare.

En farlig äkta man

av Jane Shapiro

Bonniers

ca 242 kr

”Han hade en sådan jämn solbränna att det såg ut som om han hade roterat på spett.” Hela denna sanslösa, roliga bok är fylld av kvicka, rakknivsvassa formuleringar och trots att det egentligen är en ganska svart historia kan man inte låta bli att skratta. Två medelålders, luttrade människor träffas på en middag, blir passionerat förälskade och gifter sig. Problemet är att mannen hela tiden trillar ner för trappor, tappar stekpannan på hennes tå, krossar soffbord av glas ?

Är du nån?

av Nuala O’Faolain

Pan

ca 59 kr

Irland på 1950-talet. Ett konservativt, katolskt land, som fruktade sexualiteten och förbjöd preventivmedel. Där växte Nuala O’Faolain upp. Hon var ett av nio barn i en fattig familj med en pappa som aldrig var hemma och en bitter, alkoholiserad mamma. Nu har hon skrivit en djupt gripande berättelse om sitt liv, en berättelse jag sträckläste och lade ifrån mig med stor saknad. Det är inte förvånande att denna sällsynt modiga självbiografi blivit en internationell bestseller.

Sokrates bägare

av Ed McBain

Norstedts

ca 329 kr

Kanske är det av sentimentala skäl som jag tycker om att läsa McBain – hans hjälte Steve Carella fångade mitt hjärta redan som tonåring. Till skillnad från mig åldras han aldrig och är fortfarande i 30 -årsåldern. I den här deckaren låter McBain honom möta en annan av sina återkommande romanfigurer, advokaten Matthew Hope – fast bara i telefon. ”Sokrates bägare” tillhör inte det bästa han skrivit, läs den för den korthuggna dialogen, beskrivningen av miljön och bovarna.

Stilrent och romantiskt

av Atlanta Bartlett

Prisma

ca 368 kr

En gång bodde jag hos en engelsk familj vars vardagsrum hade blommiga tapeter, blommiga gardiner och blommig soffgrupp – dock inte i samma blommiga mönster. Den engelska inredningsstil som presenteras i denna utsökta bok innehåller visserligen en och annan småblommig fåtölj, men annars är det vitt, beige och terracotta som gäller. Mot den basen är det inte svårt att göra ett rum personligt med färgstarka detaljer. Inspirerande och förföriskt.

Ingalill Mosander

ARTIKELN HANDLAR OM