Inte kvinnornas fel att allt handlar om vård och skola

RELATIONER
Pelle Andersson, 31, är journalist på Aftonbladets kulturredaktion.

Läser en märklig text på Finanstidningens kultursida av Lars Fimmerstad där han försöker leda i bevis att kvinnorna har tagit över makten i Sverige och med kvinnorna vid makten ska, hemska tanke, vi inte längre få dricka, knulla horor och/eller rejva fritt längre.

Det är nämligen så att maktens kvinnor är uppfostrade till hemmafruar och de gillar inte att män tar sig ett glas - de har en moral som bygger på familjen och där ska man vara hel och ren och lyssna på mamma. Det är inte som i den stora världen.

Därför handlar dagens politik om skola, vård och omsorg. Kvinnornas fel. Hade inte de kommit till makten i det nya matriarkala Sverige så hade vi haft politiker som tog itu med större och viktigare frågor.

Nonsens, naturligtvis.

Sverige är inte något matriarkat. Det är fortfarande männen som bestämmer - både i politiken och näringslivet. Och det är inte kvinnornas intåg i styrelserummen och riksdagen som gjort att politikerna fokuserat mer på så kallade mjuka frågor. Det är helt enkelt så att politiken har gett upp. Man ids inte längre försöka styra näringslivet eller ta itu med de stora fördelningspolitiska frågorna.

Klassamhället har kommit för att stanna.

Politikerna kan alltså bara bråka om den biten av samhället som man också styr ekonomiskt - skola, vård och omsorg. Med högre skatter, privata initiativ eller vad som helst inom den offentliga verksamheten ska vi få det vi behöver. Så det är inte kvinnornas intåg som gör politiken mer moralisk och mindre principiell eller ideologisk - utan det är kapitulationen för marknaden som skapar en feg politik utan egentligt ärende.

Hjälp!

Var är mamma när man behöver henne?

ARTIKELN HANDLAR OM