- Fördelen är att vi kramas på jobbet

I kväll börjar tv-serien "Fru Marianne" regisserad av Carin Mannheimer. Den bygger på författaren Victoria Benedictssons bok om en ung borgarflicka som lämnar sitt lättjefulla lyxliv för giftermål - och arbetsgemenskap på en bondgård. Denna 1800-talsförfa

1 av 2 | Foto: SVT
Cecilia Frode och Per Morberg i "Fru Marianne".
RELATIONER

För 39 år sedan träffades Kerstin och Nisse Eriksson på dans. I dag har de två barn, ett äktenskap och en trädgårdsfirma ihop.

De gillar att kunna kramas på jobbet när andan faller på.

Att Kerstin, 55, och Nisse, 57, känt varandra länge märks direkt. De fyller i meningarna som knattarna i Kalle Anka och skrattar åt samma saker. Nu för tiden har de all anledning att dra på munnen - de har fem anställda och firman går bra, till skillnad mot de första åren. De startade 1972, då de hade en treårig son och en ett-årig dotter.

- Det har varit knalt många gånger. Men förr hade man inte så höga krav materiellt sett, att ha tv och sådant. Visst har vi tänkt ibland att det är lika bra att sluta, men alla har väl svackor. Och man får inte ge sig, säger Kerstin.

Hon sadlade om från att ha varit hårfrisörska, i dag sköter hon butiken och kontoret. Nisse har fortsatt sin bana med att anlägga trädgårdar.

- Vi delar upp jobbet och gör det vi är bäst på - både i firman och hemma, berättar Kerstin. Jag är av den gammaldags sorten som gärna står vid spisen, medan Nisse sköter trädgården och fixar andra saker. Vi är rationella och tjafsar aldrig om att "Nu har jag gjort det, så nu är det din tur".

Över huvud taget bråkar de sällan. Och blir det något gräl på jobbet, så är de inte "långaviga", som de säger, utan reder ut det snabbt och glömmer det sedan. Ingen av dem skulle orka med att ta med sig problem hem.

- Annars är vi olika som personer, det är nog det som är räddningen! Det rubbar inte kärleken, utan vi förstår varandra, säger Nisse.

Kerstin instämmer:

- Nisse har kort stubin i vissa lägen, men det går över fort. Jag är mer jämn

i humöret. Han är också mer drivande och har väldigt många idéer - men sedan måste man sålla bland dem också, säger Kerstin och tittar menande på sin man.

Vad är det dåliga med

att ha företag ihop?

- Att man aldrig hinner längta efter varandra. Ibland skulle jag vilja åka i väg och längta lite, funderar Kerstin. Men det är klart, ibland reser Nisse i jobbet, och då är det jätteskönt både att få vara ensam och att få längta lite.

- Man måste också tänka på att ha

skoj ihop och inte bara gräva ner sig

i arbete. Man får ordna lite guldkanter, ha det mysigt på fritiden, umgås med vänner och ha kul. Och resa, säger

Nisse.

De tycker också att det är synd att de inte hunnit ha så många fritidsintressen. Annars ser de mest fördelar med att jobba så nära tillsammans.

- Vi har kommit närmare varandra. Ibland är det nästan kusligt, man undrar om det finns telepati. Och firman ligger ju i bägges intresse, vi jobbar för ett gemensamt mål, för familjen, säger Nisse som påpekar att det är lika viktigt att vårda äktenskapet som att vårda trädgårdar.

Kan ni kramas på jobbet om ni känner för det?

Båda skrattar.

- Jahadå, säger Kerstin, det är en av fördelarna. Här räknas det inte som sexuella trakasserier!

Cecilia Gustavsson