Livet på luckan mjukare än vi tror

Tjejen som gjorde lumpen ger en ny bild av killar i uniform

RELATIONER

Killarna på luckan är mjukare än du tror.

Det konstaterar etnologen Susanne Wollinger efter att ha gjort lumpen och följt vardagen för värnpliktiga på Wendes regemente i Hässleholm.

- Stämningen behöver inte vara rå för att det bara är killar.

Foto: Börje Lindahl
Könet och behovet att framhäva sin manlighet tappade i betydelse när kompaniet var ute i fält. Då var det överlevnad som var det viktiga.

Susanne Wollingers studier av den militära manliga världen pågick under ett och ett halvt år från 1995 till 1996 och har resulterat i avhandlingen "Mannen i ledet - Takt och otakt i värnpliktens skugga". Utgångspunkten för studien var att skildra vardagen och vad som händer med de unga männen när de möter det hierarkiska militära systemet.

- Bilden av den råbarkade jargongen höll inte efter ett tag utan det fanns utrymme för förtrolighet med delade förtroenden också, säger Susanne Wollinger.

Vistelsen gav de värnpliktiga möjligheter att möta personer som de kanske inte hade mött annars.

- Man kan likna det vid en arbetsplats där man tvingas jobba nära människor man inte valt själv men med den skillnaden att i lumpen måste man bo ihop på fritiden också. Då tvingas man till större kompromisser för att få det att fungera.

Något som blev tydligt när pjäskompaniet var ute i fält och levde under primitiva villkor. Där gick det inte att köra sitt eget race. Susanne Wollinger upptäckte att könet tappade i betydelse när överlevnad var det viktiga.

- När det är kallt och man är jättetrött, hungrig och skitig spelar det ingen roll. Kön är viktigt men att dela erfarenheter och andra saker betyder mer.

Tycker du att det finns en skillnad mellan könen?

- Jag kan inte säga något om det eftersom jag bara har varit i den manliga världen. Det finns säkert många likheter. Ibland överbetonas könet. Det viktiga med kvinnligt och manligt är inte att hålla på att leta efter vad det är, för det förändras hela tiden.

Du har sagt att det är lika manligt att sy i en knapp som att skjuta skarpt, vad menar du?

- För de här killarna behöver det inte handla om vad man gör utan när man gör det. Du kanske är den enda på luckan som kan sy. Det finns många aspekter på manlighet. Manlighet är inte samma sak för en nybliven pappa på 30 som för en ung kille runt 20.

Skulle du kunna göra lumpen igen?

- Ja, det skulle jag. Det gav mig mycket och jag fick en mer nyanserad bild av unga män. Framförallt hade jag väldigt roligt.

FAKTA/Sant och sånt om lumpen

Katarina Lagerwall