Städar de för billigt?

Rosengårds subventionerade hemhjälp har blåst nytt liv i pigdebatten

RELATIONER

Bostadsföretaget MKB i Malmö har ordnat jobb åt sina arbetslösa hyresgäster.

För 100 kronor i timmen får invandrarkvinnor städa andras hem.

Foto: KRISTER HANSON
Raifa Risovic och Senada Omerhodzic hoppas ta sig in på den svenska arbetsmarknaden genom att städa i andra Malmöbors hem. Bakom projektet står bland annat det kommunala bostadsbolaget MKB.

Fyra invandrarkvinnor deltar i projektet. De har utbildats inom allmän städ- och materialkunskap, etik och moral. För 100 kronor i timmen städar de hos såväl MKB:s hyresgäster som hos andra kunder runt om i Malmö. Meningen är att kvinnorna ska kunna driva sina egna firmor när projektet avslutas till sommaren.

-Framförallt handlar det om att stärka deras självkänsla, säger Stig Andersson på MKB.

Kvinnorna bor i Rosengård. Ett bostadsområde med närmare 80 procent invandrare. Flera av dem har aldrig haft ett arbete. Andra har gått från den ena arbetsmarknadsåtgärden till den andra. Gång på gång har hyresgäster också vänt sig till MKB och bett om råd.

- De undrade om det inte fanns ett sätt för oss att hjälpa dem komma ut på arbetsmarknaden, säger Stig Andersson.

Resultatet blev att MKB 1998 startade Jobbakuten i Rosengård. En privat arbetsförmedling inriktad på enklare arbeten inom bland annat bygg, kök och restaurang. Idén om hemservice är det senaste tillskottet till verksamheten.

Men projektet har väckt blandade känslor och satt fyr på den slumrande pigdebatten. Många ifrågasätter också MKB:s beslut att som kommunalt bostadsföretag gå in och subventionera städhjälp.

- Ambitionen är självklart beundransvärd. Men det här rycker undan mattan för oss andra i branschen. Vi kan inte konkurrera med deras billiga timpeng, säger Göran Lindstedt, vd för städföretaget Hemfrid i Sverige.
Jag förstår inte hur folk kan vara kritiska till att vi vill klara oss själva

På MKB säger man att kvinnornas arbete subventioneras för att de ska få en chans att etablera sig på arbetsmarknaden.

- Den svarta sektorn inom städbranschen är omfattande och skulle lätt kunna stjälpa de här kvinnornas verksamhet. Nu får de en möjlighet att skaffa sig en kundkrets.

Vad säger hyresgästerna inom MKB? De är ju trots allt med och finansierar subventionerna.

- Så kan man kanske se det. Men reaktionerna har hittills bara varit positiva. Det här är ett sätt att hjälpa varandra helt enkelt.

Kvinnorna själva är stolta. Diskussionen om att låta fattiga städa åt de rika kan de inte identifiera sig med.

- Det här är mitt första arbete sedan jag kom till Sverige för åtta år sedan. Jag förstår inte hur folk kan vara kritiska till att vi vill klara oss själva, säger Raifa Risovic, 44.

Hon kommer från Bosnien. Där arbetade hon med bokföring och andra kontorsgöromål.

- Jag är stolt över att äntligen ha fått ett arbete här, säger hon.

Senada Omerhodzic, 33, också hon från Bosnien, håller med. Före kriget arbetade hon som sömmerska.

- Det är så viktigt att få tjäna egna pengar och att inte behöva ta emot bidrag. Det här handlar inte om att städa åt de rika. Många av våra kunder är ensamstående föräldrar, en del är pensionärer. Och de är mycket tacksamma för det jobb vi gör.

FAKTA/Städprojektet i Rosengård

Caroline Forsman