Gösta, 91 - nu blir han kändis

- och ett ansikte för 649 000 okända farbröder. Den svenska farbrorn är mer sällsynt än den svenska tanten. Ikväll visas dokumentären "Farbrorn" i SVT. Aftonbladet Kvinnas Jon Hansson har spanat in arten.

1 av 3 | Foto: Johan Krüger
Gösta är en pigg 91-åring men "fröken Pettersson", käppen, måste vara med som stöd på promenaderna.
RELATIONER

Hysch! Det är något som rör sig bakom hagtornsbuskarna.

Kan det " Jo! Det är det. En farbror.

Ett livs levande exemplar av denna rara varelse ser man inte varje dag.

Tanter finns överallt. Farbrorn är betydligt mer sällsynt. De få som kan upptäckas ute i markerna är nästan alltid i sällskap med sin hona.

Tanterna är inte alls lika utpräglade flockdjur. De syns ofta helt ensamma på sina vandringar i olika shoppingcentra eller i kollektivtrafiken. Ibland åtföljs de av små hundar, barnbarn eller en dramaten-vagn.

Farbrorn är dock vanligare förekommande än tanten i vissa lokaler som systembolag och vid idrottsplatser.

I en del slitna förorter kan man också få syn på flockar av invandrade farbröder som sitter och småpratar på bänkar och kaffeserveringar. Annars är de i stort sett osynliga.

Ett undantag är de burgnare stadsdelarna där farbrorn inte alls är ovanlig. Den stora mängden skulle kunna förklaras med att förmögnare farbröder inte drabbas så hårt av sjukdomar och förslitningsskador.

De här fältstudierna bekräftas av de mycket exakta räkningar av populationerna som görs av Statistiska centralbyrån, SCB.

År 1999 fanns det bara 649 000 farbröder (män över 65 år) i Sverige jämfört med hela 885 000 tanter.

Skillnaden är ännu större när det gäller riktigt gamla exemplar. Bland farbröderna fanns det bara 16 000 90-taggare eller äldre, bland tanterna 47 000 stycken. Det är nästan tre gånger så många.

Du kan träffa ett ovanligt charmerande exemplar i tv i kväll.

Han heter Gösta Lindén, är 91 år gammal och dyker upp i Clary Janssons dokumentärfilm "Farbrorn" som visas 20.00 i SVT1.

Det var inte alldeles lätt att hitta honom. Clary Jansson kontaktade flera kyrkoförsamlingar i Stockholm innan hon fick napp på Kungsholmen.

- Och jag stretade mot i det längsta, säger Gösta.

De träffades första gången i början av juni och då tackade han nej men Clary Jansson bad att få återkomma i slutet av sommaren och vid det andra mötet gav han med sig.

- Det krävdes lite kvinnlig övertalningsförmåga, säger Gösta. Och så sa barnbarnen att de ville se farfar på tv så då ställde jag upp.

Han har sett filmen tillsammans med sin vän Kerstin och båda tyckte att det blev bra.
Jg saknar lite bokligt vetande. Man orkar inte läsa efter jobbet

- Jag var rädd hela tiden att jag skulle ha sagt något dumt. Det är så lätt att en groda hoppar ur munnen och jag vill inte göra någon illa, säger Gösta.

Nu hade det inte skuttat några grodor men han grät ändå en skvätt.

- Det sägs att män inte ska gråta men även vi gubbar har känslor, säger Gösta.

Clary Jansson gjorde inte filmen bara för att låta en farbror berätta om sitt liv.

För nio år sedan spelade hon in dokumentären "Fru Karlsson" som handlade om Elin, 86, som varit hemmafru större delen av sitt liv.

- Jag ville berätta om den rätt begränsade epoken i vår historia. Det finns ju knappt några hemmafruar i dag, säger Clary Jansson.

- På 70-talet kallades de för "lyxhustrur" och deras män skälldes för mansgrisar. Man sa att männen hade marktjänsten ordnad men man glömmer att de också hade pressen på sig att ensamma försörja sin familj. Pengar till mat och hyra måste in hela tiden. Det är bland annat det jag vill berätta med filmen om Gösta, säger hon.

Han ångrar inte att han arbetade så mycket och inte deltog mer i sonen Hans uppfostran. Det var hustrun Anna-Lisa som skötte "hemmet och Hans". Det skulle vara så på den tiden.

En enda sak ångrar han.

- Jag saknar lite bokligt vetande. Jag har gått kurser i engelska, tyska och italienska, det har varit bra att kunna på mina resor, men så mycket mer orkade man inte läsa efter jobbet, säger han.

Några nya utlandsbesök på programmet?

- Nä, min nästa resa går till kyrkogården, ler Gösta.

FAKTA/ Farbrorn