Mitt barn är kär i en svensk

RELATIONER

Kärleken har inga religionsgränser. Så resonerar Malaka, Massoud och Darinka. Liksom i bioaktuella ”Vingar av glas” och ”Jalla! Jalla!” fann deras barn kärleken – i varsin svensk.

Foto: Kalle Assbring
Malaka Sarah Rizk med dottern Maha.

 I  Malaka Sarah Rizks familj ser man inte snett på giftermål över religionsgränserna i sig. Vare sig det gäller döttrar eller söner.

– Många nobbar blandäktenskap. Man tittar på färgen i stället för de mänskliga egenskaperna. Huvudsaken är väl att våra barn får ett bra liv? säger Malaka.

Så när dottern Maha, 38, träffade sin svenske man för snart femton år sedan väckte det ingen oro.

– Vi tyckte att Peter var en fantastisk, öppen person. Alla i familjen tyckte om honom. Till och med katten, skrattar Malaka.

Malaka tycker att synen på kulturskillnaderna mellan islam och kristendom är överdriven när det handlar om familjeliv och äktenskap.

– Jag vill veta att det är en hederlig person som ska gifta sig med mitt barn. Vår dotter skulle ju inte ha det bra med en man som dricker, spelar eller inte tjänar sina pengar på ett ärligt sätt.

Malaka tycker att den avgörande frågan i blandäktenskap är barnens uppfostran. Det är ofta här problemen kommer in om man inte från början är överens om vad som ska gälla.

– Vi har sett alltför många familjetragedier med kidnappade barn som beror på att man inte varit på det klara med vad man vill när det gäller barnen. Det gäller inte bara muslimsk-kristna äktenskap.
Vi är muslimer och vill att våra barnbarn också ska vara det

– Men vi är ju muslimer, våra barn är muslimer och vi vill helst att våra barnbarn ska vara det också – vi vill att de ska känna Gud. Och det respekterade Peter, säger Malaka.

Peter läste in sig på islam innan han och Maha gifte sig. Det blev två bröllop, ett muslimskt och ett borgerligt, för att underlätta både här hemma, och om de skulle vilja resa till Egypten. Där gäller inte ett äktenskap mellan en kristen och en muslim.

– Det är helt enkelt islams regler. Det är inte så att vi har något emot svenskar, tvärtom, många svenskar är ödmjuka och ärliga och det är sällsynta egenskaper i världen i dag.

I dag är Mahas man som en son i familjen. Och Malaka är lika nöjd med egna sonen Magueds val. Han hade länge trott att han skulle gifta sig egyptiskt, men blev förälskad i en svenska.

– Hon är uppvuxen med sin mormor i en liten by i södra Sverige. En flicka med gammaldags värderingar, som tar hand om barnen och sig själv och sätter värde på familjen, som vi gör.

Malaka tycker till och med att det finns fördelar med ingifta svenskar i familjen. I Egypten, säger hon, ger trassel i ett äktenskap problem för hela släkten.

– Svenskar tar inte lika hårt på det.

Fakta blandäktenskap

Camilla Svenonius