Ritualen – vår nya kärlek

1 av 3
Det busas...
RELATIONER

Komplicerade kalkonrecept och pompösa pumpor. Sedan sjuttiotalet har vi fått alltfler anledningar att plocka fram finservisen.

Och ritualerna är här för att stanna.

 P  lötsligt vill vi fira och glamma. Dricka fint vin och ha storslagna fester. Kort sagt, champagniseringen av Sverige har inletts. Själva uttrycket ”champagnisering” kommer från Jonas Frykman, forskare i Lund, och innebär en tilltagande benägenhet att fira.

Högtider och ritualer betyder allt mer för svensken. Tidigare var det bara borgerligheten som hade råd att ordna tillställningar kring högtiderna. Nu är firandet allas egendom. Enligt Ulla Brück, lektor i folklivsforskning vid Stockholms universitet beror högtidsboomen på att medelklassen ökar i Sverige.

Under 80-talet fick vi så smått tillbaka ceremonierna kring studentexamen och förlovningar efter några dystra år på 70-talet. Det senaste decenniet har de nya traditionerna tagit fart ordentligt. Nyförälskat har vi adopterat ett antal amerikanska högtider. Dessutom firar vi våra egna alltmer. Tvärtemot vad många tror har nationaldagsfirandet ökat det senaste decenniet. Vi spenderar miljoner varje år på valentinkort, halloweenspindlar och allehanda pynt.

– Trender går alltid fram och tillbaka. Men kring 1970 var högtidsfirande inte alls populärt. Samhällsandan motverkade ritualiseringen. Då trodde man att vi skulle förlora känslan för symboliska ritualer, säger Ulla Brück.

Över 30 år senare bevisar vi att proggrörelsen hade fel. Ritualerna betyder samhörighet, inte tvång och tristess. Varje anledning att samla vänner och familj till fest är en bra anledning.

Så firar du bäst:

Ta fasta på umgänget och skippa handlarnas prylhets.

Skapa egna traditioner inom familjen och vänkretsen.

Inspireras av andra kulturer. Varför inte fira lärarnas dag den 20 november, enligt vietnamesisk sed.

Traditioner på nätet

Fyllig sajt med information om

traditioner och helgdagar världen över.

http://www.holidayfestival.com

Pedagogisk sida med beskrivningar av alla svenska

högtider.

http://www.inv.se/svefa/tradition

Ritualer gör oss trygga

Utan traditioner blir vi otrygga. Framtidsforskaren Henrik Mattson tror på ännu fler nya seder.

Ritualerna kan skänka oss väldigt mycket trygghet.

Människor är hjärtligt trötta på det flummiga, att allt är tillåtet. Det har vi sett vad det har gett oss. Tablettmissbruket ökar. Våldet ökar. Människor mår helt enkelt inte speciellt bra. Därför finns det en längtan efter fasthet, ramar och regler.

Vi kommer att blanda upp våra gamla traditioner med influenser

utifrån. Man behöver inte förkasta det gamla bara för att det kommer nya ritualer.

Malin Norman