Är du en äkta jobb-egoist?

2000-talets arbetsnarkoman blir aldrig utbränd

RELATIONER

Skyller du kaoset i ditt privatliv på att du jobbar för mycket ?

Då kan du vara på väg att förvandlas till en jobb-egoist.

Är du själv på väg att bli en jobb-egoist ? Här kan du testa dig.

Svara ärligt på frågorna.

Foto: Christian Evers
Stör mig inte - jag arbetar!!

Det rör sig om en växande skara människor, många inom media och IT, som jobbar dygnet runt. Men eftersom de inte splittrar upp sig, utan struntar i allt annat, så blir de inte utbrända. I själva verket älskar de sina jobb och får panik av att vara lediga.

- Jag möter många jobb-egoister på min praktik, säger psykoterapeuten Lena Nevander Friström som skrivit boken "Fångad av Arbete" om just folk som inte förmår sätta gränser i sina jobb.

- Det är inte bara tv-chefer som struntar i deklarationen och politiker som åker taxi för 100 000 kronor i arbetet, utan vanliga människor som satt jobbet före allt annat.

Problemet är, enligt Lena Nevander Friström, att omgivningen uppmuntrar jobb-egoisterna. Det är status att ha almanackan full av möten och när de går bort på fest, så säger värdinnan: Nämen va" trevligt att du kunde komma, du som har så mycket att göra.

Jobb-egoisten skapar inte bara arbetslöshet genom att göra tre personers jobb utan extra betalning. Han eller hon riskerar också att förlora sina vänner och sin familj.

Testa dig själv

Är du själv på väg att bli en jobb-egoist? Här kan du testa dig. Svara ärligt på frågorna.

Frank Bergå