I tystnaden får man i alla fall se klart på filmen

RELATIONER
Jonas Leksell, 31, är programledare för Myror i brallan.

Känn igen.

Hon: Oj jag somnade visst. Kan du spola tillbaks?

Han: Om du tycker den är så dålig så gör det väl inget om du missade lite.

Hon: Jag tycker inte alls att den är dålig.

Han: Ursäkta?! Vilken superbra film, jag tror jag sover lite...?

Hon: Skärp dej. Tror du jag somnade med flit. Börja inte med nåt nu.

Han: Jag börja med nåt?! Det är väl inte jag som tycker att vi har så tråkigt att jag nickar till "

Och så vidare, och så vidare. Är det nån som tror att det här kommer att leda till nåt bra? Kanske nån samtalsterapeut, men han/hon vill väl inte i kacka i eget bo. Men vi andra vet att såna här konversationer bara är att lägga ner. Som man faktiskt borde göra med 65 procent av alla samtal och 85 procent när det speciellt gäller relationsproblem.

Det är mycket möjligt, och troligt, att den ena kombattanten har rätt men det kan ni slå er i backen på att ni aldrig kommer att komma fram till. Hur många diskussioner har ni varit med om där du eller din motståndare har sagt: "Ja du har helt rätt. Jag tar tillbaks precis allt jag sagt och håller med dej om allt du sagt och tyckt." Nej just det. I stället så sitter man där med en växande klump i magen, kvällen förstörs mer och mer och du kommer på dej själv med att säga "A men du då".

Samtalet är endast en katalysator, det vill säga ett ämne som ökar en kemisk reaktions hastighet utan att själv förbrukas. Meningsutbytet löser ingenting utan eldar bara på tills ni sitter där tysta och tänker tankar svarta som den avstängda tv:ns ruta.

Så håll er borta från denna överreklamerade styggelse och gå på killars vis direkt till tystnaden. Den kanske inte direkt löser nånting men ni kan i alla fall se klart på filmen.

ARTIKELN HANDLAR OM