”Jag tänker inte bli deckarförfattare”

Men nu ger Katarina Mazetti ut sin första kriminalroman. Och snart ska Kjell Sundvall regissera filmatiseringen av hennes bok ”Grabben i graven bredvid”.

RELATIONER

Till Katarina Mazettis stora förvåning har hennes roman ”Grabben i graven bredvid” sålts i 70 000 exemplar.

– Om jag visste hur jag gjorde skulle jag omedelbart göra om det.

I stället har hon skrivit en deckare: ”Tyst! Du är död!”

Foto: Kenneth Sandelin

– Men jag tänker inte bli deckarförfattare. Min nya bok är bara en del av mitt stora projekt, som går ut på att jag ska skriva tio olika sorters böcker. Eftersom jag var 45 år när jag debuterade gäller det att snabba på.

Hittills har hon avverkat sex olika genrer – småbarnsböcker, ungdomsböcker, noveller, romaner, dikter och en handbok för martyrer.

– Nästa gång blir det science fiction, fantasy eller något liknande.

”Tyst! Du är död!” utspelas på Sveriges Radio Nordost, Böleådistriktet. En populär reporter blir mördad mitt under en direktsändning. Någon hugger honom i huvudet med en yxa. Vilket får polismästaren att utropa: ”Inte ett ögonvittne, men 70 000 jävla öronvittnen! Jag tror jag blir galen!”

Alla Katarina Mazettis böcker genomsyras av hennes humor. Så också ”Tyst! Du är död!”

– Det gjorde det extra svårt. Jag ville inte hamna i något kåserande där mordet och mördaren hamnar i bakgrunden och blir ointressanta.

– När man skriver deckare måste man ha fullständigt klart för sig vem som gör vad och när och hur. Tappar man en maska i början blir det ett stort hål på slutet.

– Jag hade massor av små gula lappar som jag flyttade runt när det hände saker. Jobbar man med radio är man van vid att flytta lappar – då kan man ha ett antal små intervjuer, som ska kombineras och klippas ihop till ett program.

Katarina Mazetti säger att hon är väldigt förtjust i den klassiska pusseldeckaren à la Agatha Christie, där alla samlas i herrgården eller prästgården i sista kapitlet och mördarens överraskande identitet avslöjas.

– Min egen förebild är H K Rönblom, som var Sveriges bästa deckarförfattare, mycket bättre än den oerhört överskattade Stieg Trenter. Han blev populär bara för att stockholmare tycker om att läsa om sina egna gator. Bland dagens författare är Henning Mankell ojämförligt bäst men han skriver inte traditionella deckare utan polisromaner.

Katarina

Mazettis bok ”Grabben i graven bredvid” ska bli film.

Inspelningarna börjar i september och producenter är samma gäng som gjorde publiksuccén ”Tomten är far till alla barnen”.

Regissör: Kjell Sundvall.

– Det är en historia om en ung änka som är bibliotekarie och som blir passionerat kär i en småbonde. I boken vet man inte riktigt hur det går men i filmen blir slutet lyckligt. Det kräver publiken enligt filmbolaget. Och jag tänker inte lägga mig i.

”Grabben i graven bredvid” var något så ovanligt som en sanslöst rolig kärleksroman.

– Men det är inte tillåtet med för mycket humor i det litterära finrummet. Det verkar suspekt, åtminstone om man ska tro kritikerna. Är inte det här lite väl roligt, som en av dem skrev. Fast jag tycker också att det finns en gräns för hur lättsam man kan bli. Man ska inte sänka ribban bara för att bli läst. Det skulle jag aldrig kunna göra – om det inte var så att mina barn svalt.

Katarina Mazetti arbetar fortfarande 25 procent vid Sveriges Radio i Umeå.

– Men det är mest för sällskaps skull, jag vill så gärna ha någon att äta lunch med.

Ingalill Mosander