Veckans boktips

RELATIONER

Alla de stillsamma döda

av Anna Jansson

Prisma

ca 282 kr

Jag ska inte berätta vad mördaren gör med sina offer – vissa läsare kan tycka att det är väl magstarkt. Det är inte mycket av puttrig pusseldeckare över ”Alla de stillsamma döda”, trots att den utspelas i en småstad och den unga hjältinnan, kriminalinspektör Maria Wern, är utrustad med ett lyckligt äktenskap och två gulliga barn . Författaren har kokat ihop en spännande brygd av mord och utstuderad hämnd, serverad i hårt uppdrivet tempo.

Kvinnor som älskar för mycket

av Robin Norwood

Pan

ca 104 kr

Varför söker sig vissa kvinnor till män som gör dem illa? Och varför fortsätter de att kämpa för att få dessa dödsdömda förhållanden att fungera – genom att älska honom ännu mer? En klassiker, som sålts i miljonupplagor och används inom AA-rörelsen som fackbok för kvinnor som vill bryta sig loss från sina alkoholiserade män. Det går nämligen. Även om det tar tid och kräver mycket kraft. En bok som kan vara början på ett bättre liv.

Kattöga

av Margaret Atwood

Pan

ca 69 kr

”Små flickor är gulliga och små bara för vuxna. För varandra är de inte gulliga. De är i naturliga storlek.” En mästerlig berättelse om barns grymhet, om det vi i dag kallar mobbning och dess livslånga följdverkningar. Efter många år återvänder en kvinna till sin hemstad Toronto. Halvt bedövad vandrar hon under några dagar omkring i sitt barndomslandskap, minns sina plågoandar och ouppklarade konflikter. Vem var hon och vem har hon blivit?

Hur blir vädret?

av Alan Watts

Prisma

ca 117 kr

Är himlen röd på kvällen? Det betyder att natten blir molnfri och temperaturen faller. Med denna lilla handbok kan du bli din egen väderspåman. Titta bara på molnen och jämför med bilderna i boken. Läs sen den förklarande texten och bestäm om du ska ge dig ut på sjön, åka och bada eller vänta till i morgon. Första utgåvan kom för 33 år sen och boken trycks fortfarande om och om igen. Går att använda mellan Vancouver och Vladivostok, däremot inte i Afrika.

Kökets trädgård

av Richard Bird

Forum

ca 322 kr

Nu har det varit vårdagjämning och årets första trädgårdsmässa är till ända så härmed förklarar jag våren invigd – även om jag fortfarande går omkring med vantar, vinterskor och yllekappa. Dags att börja förverkliga drömmen om egna nyskördade grönsaker. Vill man vara riktigt trendig ska man blanda blommor och nyttigheter i rabatterna. Mer om detta kan man läsa i denna praktiska handbok, som är oumbärlig för alla entusiastiska nybörjare.