Här är pojkar inte välkomna

Hästbitna småkillar portas från många ridläger: Socialstyrelsens regler gör det för dyrt

RELATIONER

Ridläger. Sommarlovets höjdpunkt för många barn.

Om de är flickor.

På flera av landets ridläger portas grabbarna.

Foto: ROGER LUNDSTEN
Landslagsryttaren Peter Eriksson - en av få män i den tjejdominerade hästvärlden.

Ett nittiotal ridläger är anslutna till Sveriges ridlägerarrangörers riksförbund, SRR. Ett tiotal av dem vänder sig bara till tjejer enligt deras egen marknadsföring på SRR:s hemsida.

Per Nordahl, som är kanslichef på SRR, är överraskad över att det är så många.

- Det förvånar mig. Att det är få killar som åker på läger känner jag väl till, men genom att skriva ut det på det sättet inpräntar man att det ska vara så.

Han anser att det är ett stort problem att ridsporten har så svårt att få pojkar att börja rida.

Vad gör ni för att locka fler killar?

- Vi har diskuterat detta flera gånger, men vi vet inte hur vi ska göra. Jag unnar verkligen pojkar att rida, så att de får lika trevligt som jag har haft i 50 år.

Tycker du att det är okej att era ridläger säger nej till pojkar?

- Nej, det tycker jag inte. Då ska det vara mycket speciella orsaker som att man inte klarar av att arrangera det.

Karin Augustsson är ansvarig för Björkhagens ridläger i Örkelljunga. På hemsidan står tydligt att lägret riktar sig till enbart flickor. Hon menar att det stora problemet är regelverket.

- Den enda pojken som vi kanske kan få på sommaren måste ha ett eget rum. Han får inte duscha där tjejerna duschar och han måste ha en egen toa.

Det är Socialstyrelsen som satt upp regler för lägerverksamhet vad gäller bland annat toalett och dusch. för att vägleda kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Eftersom det är så få pojkar som rider har Karin Augustsson inte råd att ha en extra byggnad. Den skulle få stå tom nästan jämt, menar hon.

- Hos mig bor fem flickor i ett rum. Om jag skulle ta en pojke betyder det att fyra tjejer mindre skulle få plats. Det håller tyvärr inte ekonomiskt.

Karin Augustsson har, trots sin text på hemsidan om att bara flickor är välkomna, låtit även pojkar komma någon enstaka gång.

- Han har fått bo inne hos oss i familjen. Det har gått bra, men jag talar om att han måste räkna med att han blir ensam som kille.

FAKTA/SRR

Christina Larsson