– Smyg inte med dagen-efter-pillret

RFSU kritiska mot apoteken

RELATIONER

I dag lanserade nya akut-p-pillret Norlevo. Intresset var stort.

Men trots intresset finns ingen information om preparatet på apoteken. Och RFSU är kritiska.

– Det är tydligen så att man måste sälja preparatet över disk. Men man ska åtminstone kunna ta en broschyr och säga att ”det är det här jag vill ha”, säger Christina Rogala.

- Nu är det upp till apotekscheferna att se till att detta finns. Man ska inte behöva smyga omkring och leta, säger Christina Rogala, barnmorska och enhetschef vid RFSU i Stockholm.

Akutpillret blev receptfritt på måndagen. Men det var det inte alla apotek som hade preparatet hemma ens vid lunchtid.

Den som ville handla fick besöka flera apotek. Andra ringde runt och frågade om det kommit in. Detta trots att Norlevo måste tas helst första dygnet efter ett oskyddat samlag och absolut inom 72 timmar.

- Jag var inne på ett apotek vid lunch och träffade en kvinna som sökt på två apotek. Det här kan inte vara en produkt där man säger "kom tillbaka i morgon". Det är första dygnet det är högst effekt, säger Christina Rogala.

Apoteket saknade helt information om preparatet på sin hemsida. Den informationsbroschyr som fabrikanten tagit fram gick inte heller att få tag med mindre än att man frågade. Broschyren stoppas nämligen i påsen bara när man handlar preparatet, berättar personalen på apoteket Scheele i Stockholm för aftonbladet.se.

- Det är tydligen så att man måste ha detta över disk. Men man ska åtminstone kunna ta en broschyr och säga att "det är det här jag vill ha", säger Christina Rogala.

- Nu finns preparatet, se till att de finns på apoteket, det ska vara lätt att gå in och lätt att köpa.

Akutpillret tas efter oskyddat samlag och förhindrar en oönskad graviditet. Det ska betraktas som en nödåtgärd men är något som varit efterfrågat i många år.

- Det är inte farligt att använda och erfarenheten från andra länder är att kvinnor inte använder detta i stället för preventivmedel, säger Christina Rogala.

- Kvinnor föder barn vid högre och högre ålder i Sverige. Medelåldern är snart 30 i Stockholm. Man har sitt första samlag vid 15-16 års ålder och ska i 15 år skydda sig mot oönskade graviditeter.

Olika typer av akut-p-piller har funnits i Sverige sedan 1994. Det som skiljer nya Norlevo från tidigare preparat är att det inte innehåller något östrogen. Förändringen har gjort pillret mer effektivt och biverkningarna färre.

Akutpillret ska inte användas mer än en gång under samma menscykel. Risken för blödningsrubbningar är då stor och effekten av pillret blir mer osäker, enligt Läkemedelsverket.

Caroline Olsson