”Blanda inte ihop rollerna chef och anställd”

1 av 3 | Foto: Mats Fogeman
Patricia Hansel och Henry Lorentzon hade jobbat ihop i sex år när det plötsligt sa klick. Nu är de förlovade.
RELATIONER

– Vi visade inget på jobbet

 Christian Blomquist köpte in sig som delägare i Daisys Grill förra hösten. Då jobbade Malin Jirefors redan där som allt i allo. Christian hade inte råd att erbjuda henne heltidsjobb, så hon slutade. Men Christian kunde inte glömma henne.

Malin Jirefors, anställd:

– Efter ungefär en månad märkte jag att han verkade lite intresserad. Han bjöd ut mig, men jag tänkte ”herregud, vad ska vi prata om?”. Jag tyckte att han var en trevlig kille och jag gillade honom mycket. Efter det är vi ett par.

– Vi visade inga känslor på jobbet. Det går ju inte när man har en massa kunder hela tiden.

Christian Blomquist, delägare och chef:

– Jag kommer ihåg första gången jag såg henne. Det var något speciellt med henne. Men jag kunde ju inte visa någonting. Det var helt uteslutet.

– Jag hade varit i Umeå en helg och fick ett SMS-meddelande från Malin. Jag blev jätteglad bjöd ut henne. Men hon sade nej. Andra gången jag bjöd ut henne gick det bra.

– Det är ju ganska naturligt att man träffas genom bekanta eller på arbetsplatsen. Men man måste skilja på jobb och privatliv.

Namn: Malin Jirefors, 18, tidigare anställd på Daisys grill, Christian Blomqvist, 22, chef.

Bor: i Stockholm.

Malins och Christians tips till andra par:

Gör det ni känner för, men var diskreta med känslorna. Det är kanske inte alla som tycker det är lika kul som ni. Funkar det

inte måste man försöka lösa det så snabbt som möjligt.

– Plötsligt började det pirra i kroppen

 Patricia Hansel och Henry Lorentzon arbetar på företaget Barn & Ungdomsgruppen i Stockholm AB. Företaget har 150 anställda som arbetar med att anpassa ungdomar med sociala problem.

Efter sex år som arbetskamrater gick vänskapen över i kärlek.

Patricia blev kär i chefen och kärleken var besvarad. Beskedet att de förlovat sig på nyårshelgen slog ner som en bomb på företaget. Ingen hade anat någonting.

Patricia Hansel, anställd:

– Jag kom till jobbet och lade upp handen med ringen på receptionsdisken. Mina kollegor tittade i ringen och såg att det stod Henry. ”Vilken Henry?”, frågade de. Jag kallade på Henry och bad honom visa sin ring. I den stod det ju Patricia. De höll på att dö. De hade inte anat ett dugg.

– Det kanske kan låta konstigt att man efter sex år helt plötsligt blir

förälskad i sin chef. Men det var precis det som hände. Helt plötsligt började det pirra i kroppen.

– Vi visade absolut ingenting på arbetsplatsen. Det var ett ständigt spel för gallerierna. Det jobbigaste var när man kom tillbaka efter helgerna och mina arbetskamrater frågade vad jag gjort i helgen. Då fick jag alltid hitta på något, för jag hade ju i själva verket tillbringat hela tiden med Henry.

– Att det togs emot så väl av personalen beror nog på att vi båda jobbat här länge, att vi var singlar och att det inte var några andra personer inblandade. Men man ska nog vara medveten om vad man ger sig in på.

Henry Lorentzon, chef:

– Jag träffade Patricia första gången 1994 i samband med ett skolprojekt och jag tyckte att hon var en mycket trevlig och kompetent person. Jag frågade om hon inte kunde börja jobba hos oss. Men några andra känslor var det inte tal om från början. Det är något som vuxit fram under lång tid.

– Från min sida ska man ha i beaktande att jag alltid varit en stark motståndare till relationer på arbetsplatsen. Det är inte så att vi har haft en policy för våra medarbetare utan det har varit en personlig åsikt. Men det har jag ju fått omvärdera nu, säger han och ler mot Patricia.

– Den dagen vi berättade att vi förlovat oss. Oj,oj,oj då blev det liv i luckan. Det blev inte mycket jobb gjort den dagen. Det spred sig som en löpeld inom hela personalen. Vi är två chefer här på avdelningen och samtidigt som vi gick ut med vårt giftermål bad jag om att bli entledigad som chef över Patricia.

– Det var en naturlig väg att gå. Man måste skilja på arbetslivet och privatlivet.

– Varför ska man inte visa känslor på jobbet? Det är ju inget konstigt nu när alla vet att vi är ett par. Jag har inget emot att visa att jag uppskattar henne.

Namn: Patricia Hansel, 42, kontaktman, Henry Lorentzon, 50, chef.

Bor: i Stockholm.

Patricias och Henrys tips till andra par:

Blanda inte ihop rollerna chef och anställd. Favorisera inte den anställda. Var medvetna om vad ni ger er in på. Är ni inte säkra på en fortsatt relation är det bättre att inte berätta något.

– Vi blandar inte jobb och privatliv

 Susanne är frisör på salongen Larsson & Langes hårsalong sedan 1993. Håkan Lange är hennes chef och livskamrat.

Susanne Lange, anställd:

– Vi jobbade kanonbra ihop från början, men det var inte så att jag gick och tänkte på honom hela dagarna. Jag hade precis brutit upp från ett förhållande och var ute mycket i svängen.

– När vi blev ett par diskuterade vi: ”Hur skall det här gå?” Vi bestämde oss för att berätta direkt.

– Vi blandar inte ihop jobbet med privatlivet. Och vi är inte känslosamma mot varandra så att de andra ser det.

– Jag blandar mig inte i vad Håkan planerar och hans arbetsledning. Jag är som vilken anställd som helst.

Håkan Lange, chef:

– Jag och min kompanjon Rickard hade lovat varandra att vi inte skulle involvera oss i personalen. När det hände var det bara att konstatera att det trots allt hänt.

– Så fort det kommer någon som är ny berättar jag att vi är gifta och att Susanne jobbar här också. Jag tror att man måste vara så rak som möjligt så att det inte blir en massa snack.

– Att visa känslor undviker man så mycket det går på jobbet.

Namn: Susanne Lange, 31, frisör, Håkan Lange, 40, Delägare i Larsson & Langes hårsalong.

Bor: i Malmö.

Susannes och Håkans tips till andra par:

Det är viktigt att man ger varandra stort utrymme till att göra andra saker, umgås med kompisar. Ge er tid till att prata med varandra. Red ut eventuella frågetecken.

ARTIKELN HANDLAR OM