Lär dig säga NEJ!

RELATIONER

”Jo visst, jag ställer sååå gärna upp!” Men i själva verket tänker du: ”Nej nej, njet, no way och aldrig i livet.” Nu är det baske mig slut med jamseriet.

För Aftonbladet Söndag lär dig att säga nej!

Foto: Andreas Lundberg
I dagens ständigt uppkopplade samhälle är det viktigt att kunna säga nej.

 N ej. Det är inte lätt att säga nej. Svårt i jobbet: Hur säger du till exempel nej till övertids-jobb när du vill göra karriär, är mån om dina arbetskamrater eller bara vill ligga bra till inför nästa löneförhandling?

Svårt i privatlivet: Hur kan du egentligen säga nej till din bästa vän som vill låna pengar, trots att du inte har råd att låna ut? Hur har du mage att nobba den där festen som du inte alls vill gå på men som dina vänner slitit för att ordna?

I vårt uppkopplade 24-timmars-online-samhället har ”nej” blivit ett fult ord.

När det i själva verket är både bra och användbart. Om man säger det på rätt sätt och med rätt attityd.

Men visst är det en konst.

Faktum är att konsten att säga nej är så svår att det kommit en hel bok som lär dig hur du ska göra. ”Säg nej med gott samvete” heter en ny, praktiskt handbok , skriven av Patti Breitman och Connie Hatch från USA (Richters förlag). Aftonbladet Söndag har plockat de gottaste tipsen för de vanligaste nej-situationerna.

Läs råden, ta åt dig det du vill ha och öva ofta. Börja med att säga nej till saker som inte betyder så mycket. Exempel: Din arbetskompisar frågar om du ska med och äta lunch. ”Nej” säger du, även om det egentligen spelar stor roll.

Känn efter, säg ordet ofta, och du märker att nejet kommer lättare och lättare.

De tre grundprinciperna i säga-nej-skolan är enkla:

1. Undvik skulden

Det är lättare sagt än gjort. Men du kommer att märka att det är lättare att säga nej utan att drabbas av skuldkänslor om du har en schyst attityd till omvärlden i övrigt. Då vet du ju också, och kan falla tillbaka på det, att när du väl tackar ja, så menar du det verkligen.

2. Skippa de långrandiga svaren

”Nej, jag kan tyvärr inte därför att den där bilen som är blå som jag köpte i Göteborg i förra veckan har ett trasigt förgasarlock och min granne, som ju är förkyld och inte kan skjutsa mig därför att han ska ligga hemma och titta på ”Lilla huset på prärien” så därför måste jag nog kanske iallafall tacka nej? Tror jag.”

Hallå.

Säg nej. Och gör det med så få ord som möjligt. Du har faktiskt ingen skyldighet att förklara vartenda steg du tar. Lyssna på det här: ”Tyvärr, jag är upptagen den dagen.”

3. Skaffa dig en nej-bank

Det vill säga ladda dig med en massa, massa argument till varför du tackar nej till något. Läs vidare bland alla våra förslag på hur du tackar nej och därmed undviker situationer som du inte alls vill hamna i.

Så här gör du:

Ulrika Svensson