Första bilderna från filmen ”Bridget Jones dagbok”

Äntligen är den här. Se filmen som bygger på kultboken om singeltjejen Bridget Jones

RELATIONER

Nu kommer filmen om den tuffa london-tjejen Bridget Jones vardagsproblem och framgångar. I titelrollen ser vi Renée Zellweger som letar efter den rätte och oroar sig för att hon äter, dricker och röker för mycket. Filmen bygger på succé-boken med samma namn som gjorde författarinnan Helen Fielding till en av Storbritanniens rikaste kvinnor.

Foto: REUTERS/Brad Rickerby
Premiär för Bridget Jones Hugh Grant och Renée Zellweger poserar framför kamerorna på premiären av ”Bridget Jones dagbok” i New York den 2 april. I Sverige har filmen premiär 18 juli.

”Bridget Jones dagbok” handlar om en ung kvinna som försöker finna sin drömprins i ett kaos av relationsproblem och triviala bekymmer. Hon har nojor för allt: kroppsvikt, alkoholvanor och kärlek. Hon faller för fel karlar och pendlar mellan känslorna av att vara sexgudinna till att vara den misslyckade kvinnan på jorden.

Valet av huvudrollsinnehavare har blivit mycket kritiserat, framför allt av engelsmännen. Renée Zellweger ansågs vara för söt, för smal och för amerikansk för att passa som den kalorijagande och uppkäftiga Bridget Jones. Men filmteamet valde bort rollkandidaterna Gwyneth Paltrow och Kate Winslet och beordrade i stället Renée Zellweger att gå upp i vikt.

Rollen som den sexige skitstöveln Daniel Cleaver görs av Hugh Grant, filmteamets favoritskådis. Det är nämligen samma gäng som gjorde ”Notting Hill” och ”Fyra bröllop och en begravning”.

”Bridget Jones dagbok” började som en kolumn i tidningen ”The Independent” och Helen Fielding trodde att den skulle läggas ner efter sex veckor. Det gjorde den inte.

I stället blev det en bok som i dag är översatt till 30 språk och har sålts i drygt fyra miljoner exemplar. Aftonbladet Kvinna var första tidning att publicera Bridget Jones som följetong. Numera slipper Helen Fielding frågor om när hon ska gifta sig:

- En gång svarade jag på samma sätt som Bridget gör i boken: Och hur står det till med ert äktenskap? Ligger ni fortfarande med varandra?

Mannen såg förfärad ut medan hans fru gapskrattade, berättar hon i en tidigare intervju i Aftonbladet.

Filmen går i samma anda som ”Stolthet och fördom”. Gillar du den kommer du att vilja se ”Bridget Jones dagbok”. Om inte annat för att få sukta efter läckre Colin Firth, som ännu en gång gör rollen som Mr Darcy, fast den här gången i en 2000-tals-upplaga.

Hanna Blanksvärd