Storebror ser dig och följer dig hem

Malmö blir först i Sverige med kameraövervakning på allmänt område

1 av 4
Kränkt integritet eller en trygg färd hem? Malmö blir först i Sverige med kameror på allmän plats.Bilden är ett montage. Foto runda bilden i mitten: Stefan NilssonFolk blir allt räddare för brott, och efterfrågan på trygghet ökar
RELATIONER

Storebror ser dig.

I England kan du begära kameraövervakning när du ska hem från jobbet sent. Här blir den första stadskärnan övervakad i maj.

Tryggt eller integritetskränkande?

England är långt framme när det gäller övervakningskameror. Förutom i butiker, banker med mera finns de vid hela citykärnor och andra platser med hög risk för brottslighet.

En pionjärstad är Salisbury, skriver tidningen "Aktuell Säkerhet". Där erbjuds vanliga medborgare som ska gå hem sent övervakning av kameror till sin bil eller rentav hela vägen hem. Kamerorna överlappar alltså varandra. Kritiker menar att detta invaderar privatlivet, men polisen och företaget bakom kamerorna försvarar systemet.

Malmö är först i Sverige med kameraövervakning på allmän plats. I maj ska polisen börja övervaka Möllevångstorget, som är ett brottsbelastat område, med tv-kameror.

- Syftet är att se om det blir samma effekter som utomlands, nämligen en dramatisk minskning av brott, säger polismästare Per Svartz.

I en undersökning tillfrågades Malmöborna om tv-övervakning. 69 procent var positiva. På frågan om det var integritetskränkande svarade tio procent "Ja, mycket" och 20 procent "Ja, lite". 59 procent sade "inte alls".

- Jag är inte förvånad. Allmänheten har för länge sedan accepterat att vara tv-övervakade i vissa situationer. Ibland glömmer man att den värsta integritetskränkningen är att utsättas för brott eller hot om brott, säger Per Svartz.

Enligt utländska studier flyttar sig inte heller de brott som försvinner vid övervakning någon annanstans.

Tror du att Salisburysystemet kan komma till Sverige?

- Ja, på speciella platser. Men ännu är tiden inte mogen, och brottsligheten är inte så hög att behovet finns.

Mårten Landahl, kriminolog och expert på sådana här frågor, är övertygad om att vi kommer att få allt fler övervakningskameror i framtiden. Även han ser dem som brottsförebyggande, och påpekar att de också kan tjäna som bevis för brott. Debatten om integriteten anser han är överdriven.

- Jag tror att det är en generationsfråga. Gamla människor ser integriteten som väldigt viktig, medan yngre personer som bor i utsatta områden tycker att deras fysiska integritet är viktigare.

Går det att följa Salisburys exempel här?

- I så fall krävs ett mycket förändrat klimat - i England har man en annan syn på övervakningskameror och använder dem mycket. Dessutom måste de användas kreativt, om enstaka personer vill bli övervakade går det bra, men inte om stora folkgrupper plötsligt vill bli det.

- Men undersökningar från hela västvärlden visar en tydlig trend: folk blir allt räddare för brott, och efterfrågan på trygghet ökar.

Cecilia Gustavsson