Hon smygfödde på Kirunas stängda BB

Maria Jonasson födde lille Douglas på Kirunas nedlagda BB-avdelning

RELATIONER

Dessa envisa norrlänningar.

Kirunas BB lades ner den

1 februari trots massivt missnöje.

En dryg månad senare födde Maria Jonasson, 33, sonen Douglas - på just BB i Kiruna.

Foto: Linda grapeJag hade ingen lust att föda i en ambulans
Maria Jonasson ville inte åka de tolv milen till Gällivare så hon födde sitt sjätte barn på Kirunas nedlagda BB. Här är hon med Daniel, 6, Dennis, 4, Didrik, 2, och minstingen Douglas.

Nu var det inte i protest som Maria Jonasson stannade på hemmaplan för att föda sitt sjätte barn i stället för att åka de tolv milen till BB i Gällivare.

- Det gick så fort med de andra barnen och så visste jag att de hade ett förlossningsrum kvar på sjukhuset. Så jag ringde barnmorskorna och frågade om jag kunde komma in.

Det gick bra - både själva förlossningen och att öppna ett stängt BB. Douglas föddes på förmiddagen efter drygt en timme på den högst tillfälliga BB-avdelningen.

Maria hade förmodligen hunnit fram till Gällivare om hon skyndat sig.

- Det var skönt att slippa stressa och åka iväg. Min man är i Stockholm på kurs och nu hann jag ordna med passningen av de andra barnen i lugn och ro. Det kändes tryggare så här. Jag hade ingen lust att föda i en ambulans, säger hon.

Nedläggningen av BB har blivit en symbolfråga i Kiruna. Försvinner BB blir det svårare att locka nya företag till kommunen, anser företrädare för näringslivet.

- En stad utan barnafödande har ingen framtid, sa kommunalrådet Lars Törnman till Aftonbladet veckorna före nedläggningen.

Hundratals Kirunabor har gått med i en stödförening som har som mål att starta ett privat BB. Kommunen har lovat att stötta med pengar. Maria Jonasson har också lagt en slant.

- Jag har visserligen gjort mitt nu. Det får vara nog med barn. Men jag vet till exempel en kvinna som bor i Riksgränsen och som snart ska föda. Hon skulle ha svårt att ta sig ens hit. Nu får hon ännu längre att åka.

- Man har ju en känsla av att det är mer som kan försvinna för oss här i Kiruna men vi vill ju bo kvar. Man får försöka utbilda sig hela tiden och hitta jobb. Det känns tryggare att bo här när man ser på tv vad som händer söderut. Här kan flickorna gå hem själva på kvällen och man kan sova med ytterdörren olåst.

FAKTA/ Nedläggningar

Jon Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM