Arne Höök: Nu tänder grannarna på möten - tacka bostadsrätten för det

RELATIONER
Krönikör: Arne Höök, 44, är biträdande redaktör för Aftonbladet/Kvinna.

Jag har äntligen blivit frälst.

Och det handlar inte om att Jesus kikat fram bakom gardinen, det är större än så: Jag har skådat Marknadens ljus.

Under många år i föreningslivet har jag undrat över varför det är så svårt att få folk till styrelser och förtroendeposter. Visst, mycket pockar på vår tid. Barn och jobb och långa arbetsresor lägger hinder i vägen. Väldigt många vill gärna göra en insats i barnens idrottsförening,

i facket eller lokala Röda korset, men de hinner helt enkelt inte. Det är omöjligt. Det går bara inte.

Men nu har föreningslivet i Stockholm fått en explosiv nytändning! Arbetskamrater, vänner, bekanta, ja en stor del av umgängeskretsen är plötsligt djupt engagerad i styrelser och kommittéer, de trycker flygblad, skriver protokoll, värvar medlemmar, ordnar möten och håller anföranden.

Det handlar förstås om ombildning av allmännyttiga hyresfastigheter till bostadsrättsföreningar. Frågan är het i Stockholm, men debatten gäller nästan enbart om det är rättvist eller ej att vissa kommuninvånare får chansen att tjäna en slant på sin bostad.

Borde man inte värdera även det engagemang som växer fram bland de blivande bostadsrättsägarna? Med marknaden som traktor kommer tiotusentals stockholmare framöver att plöja sina egna rabatter, städa sina trappor, ordna mysigare gårdsfester, bli bättre grannar och, inte minst, aktiva föreningsmänniskor med större förståelse för demokratins värden.

För att ytterligare några ska engagera sig ska jag därför göra ett litet avslöjande:

I en av alla de blivande bostadsrättsföreningar jag känner till finns en dold takskada, men det har mäklaren föreslagit interimsstyrelsen att hålla tyst om för grannarna, tills köpet är klart.

Fråga om det på nästa möte!