Franska kort à la Nilson

Familjen Nilson har drömjobbet – att resa omkring i Frankrike och njuta av mat och dryck.

1 av 4 | Foto: JAEL RÄISÄNEN
FAKTA/Siv och Key L Nilson Ålder: 61 och 62. Yrke: Skribent och fotograf. Bor: Visby Familj: Tre vuxna barn, barnbarn. Inkomst: 271 770 respektive 277 400 kronor (taxering 2 000) Bakgrund: Har skrivit en rad mat- och reseböcker: Italienska inviter, Pärlor längs vägen, Dansk spis, Fransyska visiter. Paret har fått ”Médaille d’Or du Tourisme” av Franska Turistministeriet.
RELATIONER

De gör läckrare böcker om Frankrike än fransmännen

själva. Det upptäckte turistministeriet i Paris och gav dem en guldmedalj.

– Som utlänning ser man på landet med andra ögon och kan lättare hitta guldkornen.

Nu kommer Siv och Key L Nilson med sin trettiofemte bok: Franska kort.

Den här gången har de rest genom sydvästra Frankrike, en okänd del för de flesta svenskar som brukar hålla till på Rivieran eller i Provence. De har besökt Lascauxgrottan, där det finns 15 000 år gamla djurmålningar, provsmakat ost i Roquefort-sur-Soulzon och ätit Ägg Béarnaise i Béarn.

I området ligger även Lourdes, en vallfärdsort för katolska pilgrimer från hela världen. Det var där som Madonnan uppenbarade sig för mjölnardottern Bernadette Soubirous år 1858.

De har varit i Collioure på gränsen till Spanien, där Matisse och Picasso höll till i början av 1900-talet, och provsmakat de bästa

vinerna i de berömda vindistrikten.

– Vi var nyligen i Nya Zeeland och då förstod vi varför vi älskar Europa så mycket. Till vilken liten håla man än kommer så har folk sin historia, sin kultur, sina traditioner och alla är lika stolta över det. Den här enorma mängden av kulturyttringar fattas i den nya världen.

– Det verkar som om svenskarna först på senare år har upptäckt att vi faktiskt är en del av Europa. Folk tycks veta mer om USA än om Spanien och Portugal.

I början av 70-talet tog Siv och Key L Nilson med sig sina tre barn och åkte folkvagnsbuss till Frankrike. De hade aldrig varit där och kunde inte ett ord franska. Bägge arbetade som journalister, Siv skrev och Key fotograferade.

I dag har de avverkat hur många mil som helst i detta land som de säger sig aldrig tröttna på.

– Det tog sex sju år innan vi kom på att vi skulle kunna använda alla våra tidningsartiklar, kunskaper och bilder till att göra en bok. Den hette ”Förförande franskt” och kom ut för 20 år sedan.

– Det är inte helt enkelt att lära sig hur en annan kultur fungerar. Numera vet jag att det är meningslöst att skälla på en fransman. Han bara rycker på axlarna. Det är hundra gånger effektivare att smickra. Vill man ha någonting gjort gör man klokt i att säga: Men det här går väl inte? Då kanske han svarar: nja...

– Ibland trodde vi att barnen skulle bli utleda på att sitta i bilen men de har varit nyfikna och äventyrslystna. Gör man korta etapper blir det inte för jobbigt. I dag vet vi att vad de har fått med sig är en förmåga att läsa alla typer av människor.

Siv och Key L Nilson kan tyckas ha ett drömjobb – de reser till fascinerande platser utanför allfarvägarna, träffar intressanta människor och, inte minst, njuter av god mat och dryck.

– Jovisst, men det ligger mycket arbete bakom varje kapitel. Om det är något råd vi kan ge unga människor så är det: Gör det du tycker är roligt och bli bra på det.

VINN BÖCKER

Ingalill Mosander

ARTIKELN HANDLAR OM