Ingalill Mosanders boktips

RELATIONER

Hett, inspirerande och lärorikt från odlingen

Het trädgård av Jonas Borssén och Philippe Plöninge

Prisma, ca 353 kr

Om en trädgårdsmästare som odlat 170 olika sorters chili slår sig ihop med en kock, som är ordförande i Svenska Chilipeppar Föreningen – kan det då blir något annat än en bok som brinner av heta och smakrika kombinationer? Först får du lära dig hur du odlar, grönsakernas ursprung och historia, exempel på spännande, ovanliga sorter. Därefter följer en mängd recept som hjälper dig att förvandla skörden till goda anrättningar. Originell och inspirerande.

Fasansfull och sann historia om mördare

Doktor Romand av Emmanuel Carrère

Bonniers, ca 237 kr

Dokumentär

Sällan har det slitna uttrycket ”verkligheten överträffar dikten” känts mera adekvat. Under arton år lyckas Jean-Claude Romand inbilla familj, släkt och vänner att han är anställd som läkare och forskare vid WHO i Genève. Men 1993 hinner sanningen ikapp honom och han mördar sin fru och sina två barn, skjuter ihjäl sina föräldrar och sätter eld på sitt hus. Vem var han och varför handlade han som han gjorde? En sann berättelse, både fasansfull och fascinerande.

Här händer mycket i rappt, roligt tempo

Känslomässigt udda av Kate Atkinson

Månpocket, ca 65 kr

Pocket

Absurd, intelligent och rolig. Effie studerar litteratur vid universitetet i Dundee, en grådisig hamnstad i Skottland. Året är 1972. Hennes försök att bli klar med sin uppsats avbryts hela tiden av en lätt galen omgivning och hon beger sig till med sin mor, som kanske inte är hennes mor, till en öde ö. Effie försöker få reda på vem som är hennes far, vilket modern (?) motsätter sig. Det är en sanslös berättelse med många parallella handlingar, skriven i rasande tempo.

Ledande hjärnforskare gör den högintressant

Mirakelhjärnan av Jean Carper

Forum, ca 302 kr

Fakta

Att omega 3-fettsyror skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar har jag hört talas om länge. Men att de också motverkar senil demens och depressioner, lindrar psoriasis, skyddar mot hudcancer och förbättrar läshastigheten hos dyslektiker..? Nog låter det nästan för bra för att vara sant. Men författaren är en av USAs mes ansedda medicinska journalister och hennes presentation av de senaste rönen från världens ledande hjärnforskare är högintressant läsning.

Ännu en sträckläsare av deckardrottningen

Skadan skedd av Ruth Rendell

Legenda, ca 325 kr

Spänning

Baronessan Rendell av Babergh, medlem av överhuset och en av Storbritanninens främsta deckarförfattare har återigen skrivit en roman av typen stör-mig-inte-jag-läser. Radikal och feministisk som hon är låter hon den sympatiske kommissarie Wexford konfronteras med kvinnomisshandel och barns utsatthet. Men hon glömmer inte bort att göra historien både spännande och underhållande och det är med saknad man lägger boken ifrån sig.