Vi bråkar för att vi förstår varandra

RELATIONER
Pelle Andersson, 31, är journalist på Aftonbladets kulturredaktion.

Män är som bekant från Mars och kvinnor från Venus. En och annan hävdar säkert att det är att ta i och placerar i stället männen i Stavanger och kvinnorna i Paris. Idén går ut på att det manliga och kvinnliga språket är så olika att vi aldrig begriper vad den andre säger - och därför bråkar vi. Fast egentligen är det tvärtom - vi bråkar hemma för att vi förstår varandra.

När min sambo säger:

- Skulle du kunna tänka dig att någon gång plocka ut soppåsen i köket och blöjsäcken ur badrummet?

Då är det lätt att dra till Mars. Jag fattar noll.

Klart jag begriper ordet soppåse.

Min sambo förstår vad jag menar när jag säger:

- Tina fläskkotletten på låg effekt i mikrovågsugnen.

Vi talar en fullt begriplig svenska, båda två. Att jag inte tar ut soppåsen eller att hon tills häromdagen vägrade laga mat beror inte på att hon inte kan läsa en kokbok eller att jag inte har fattat att jag bör bära ut soporna ibland.

Jag struntar helt enkelt i det.

Hon ville inte lära sig laga mat.

Svårare än så är det inte.

Fråga mig.

Feministerna bråkar för att de vill ha halva makten, hela lönen. De vill ha den makt de har saknat i tusentals år. De förstår vad männen säger, de förstår till och med vad Alf Svensson säger. Men de har en motsatt åsikt.

Därför kommer de att fortsätta argumentera i Paris, Stavanger och från Venus och Mars om så är. Det går inte över, inte förrän samhället är jämlikt.

Jag och min sambo kommer att fortsätta argumentera kring soppåsar, mikroeffekter och om man ska dra bort hela flärpen från filförpackningen eller låta den sitta kvar. Och det har inte med begriplighet eller förstånd att göra. Utan olika åsikter om flärpar.

Fattar ni?