Han vågade söka hjälp efter rånet

Unga killar rånas mest, ofta under dödshot – men efteråt går få till psykolog. De kan få men för livet

1 av 2 | Foto: Per Björn
Martin Hedin är glad att han tog chansen till professionell hjälp med att bearbeta sin skräckupplevelse. ”Det var skönt, hon förstod verkligen.”
RELATIONER

De flesta som rånas är unga pojkar.

På ett sätt kan de ha det ännu svårare än tjejer som råkar illa ut: killarna tycker att det känns

pinsamt att tala om att de mår dåligt.

Aftonbladet Kvinna har träffat Martin Hedin, 17, som blev hjälpt av att få prata ut och socialsekreterare Ann Hellströmer som möter många unga rånoffer.

Martin Hedin, 17, blev hotad till livet och rånad av en främmande kille.

– Det var en väldig kränkning. Hade jag inte fått prata av mig hade jag nog mått mycket sämre i dag, säger han.

Under förra sommarlovet var Martin Hedin och en kompis i Kungsträdgården i Stockholm, när plötsligt en främmande kille kom fram. Han hotade att döda Martin, och tvingade med sig honom på en och en halv timme lång skräckvandring. Han tvingade till sig mobil, pengar, busskort, klocka, jacka och halsband.

Efter händelsen var Martin chockad, men ringde ändå polisen. Och fick så kontakt med Ann Hellströmer, som han började gå till regelbundet.

– Det var skönt, för hon förstod verkligen. Jag hade fått kommentarer som ”Varför slog du inte till honom” och ”Jag hade bara sprungit min väg”. Det kändes väldigt jobbigt, men Ann visste hur det var. Hon har träffat många rånoffer och sa att det var helt normalt att må dåligt.

– Jag var aldrig rädd att söka hjälp, men jag tror att många är det. De vill hålla en tuff attityd och inte gå till någon ”kärring”, någon socialsekreterare, och prata. Man ska liksom vara manlig och inte vara rädd. Men jag vill råda alla som råkar ut för något liknande att söka hjälp, om det finns.

Martin fick också stöd för att förbereda sig för rättegången, som ledde till att rånaren dömdes till sluten ungdomsvård.

Hur tror du att du hade mått om du inte pratat om det som hänt?

– Mycket sämre – utan att veta varför – för att jag inte fått bearbeta det. Jag hade nog varit mycket argare.

För just i början fick Martin kort stubin och var lättirriterad, samtidigt som självförtroendet gick i botten. I dag mår han mycket bättre.

– Jag förstår nog först nu hur dåligt jag verkligen mått. Nu har jag börjat träffa en tjej och fått bra kompisar. Jag tränar budo och kickboxning, bara för att det är kul, men det gör mig också tryggare. Det går framåt. Men jag blir fortfarande rädd när jag ser någon som liknar gärningsmannen.

FAKTA/Stödcentrum

Terapeuten: Killar som blir rånade kan få problem med tjejer

De flesta killar som rånas säger att de mår bra redan efter ett par dagar.

I själva verket förändras hela deras liv.

Men bara två orter i Sverige kan erbjuda de drabbade pojkarna professionell hjälp.

Cecilia Gustavsson