Så blev jag en superpappa

Foto: Olle Melkerhed
” Då är det viktigt att inte backa som pappa. Lita på att du också kommer att bli säker som förälder”, säger Leif.
RELATIONER

Det var inte länge sedan alla skakade på huvudet åt en

pappa som valde att vara hemma med sina barn.

Nu är det annorlunda.

Aftonbladet Söndag har träffat tre pappor som valt att

lägga mer tid på sina barn.

Leif är en av dem.

 D et är lätt att tycka att Leif Kjellin är en riktig superfarsa. Han har klämt en juristutbildning parallellt med barnledigheten för sina två äldsta, Carl, 5 år, och Emma, 3 år. Och han jobbar som frivillig ”pappautbildare” för nyblivna fäder på fritiden. Nu ska han snart lösa av sin fru, Tina, med minstingen Nils, som bara är fyra månader.

– Den här gången blir det knepigare – jag jobbar på ett litet företag där alla behövs. Men det ska gå att lösa det också. Jag och Tina brukar hjälpas åt, säger Leif.

Leif skulle inte kunna tänka sig att missa sina barns första år. Men han säger att han har tur som kunnat styra över sin tid – att han haft möjligheten.

– Det är ett faktum att egenföretagare, man som kvinna, kan ha svårt att ta ledigt för att vara hemma. Då kan ju verksamheten gå under.

Men han säger att han inte förstår pappor som är anställda i större företag och inte utnyttjar föräldraledigheten.

– En del klagar på att de får gliringar från arbetskamraterna: ”Ska du bli käring nu?” kan det låta. Framför allt från en del äldre, manliga kolleger. Det är lite en generationsfråga, säger Leif.

– Jag brukar råda de här nya papporna att ge svar på tal: att en riktig karl vågar ta ledigt! Och det håller de ju med om.

Bortsett från det självklara att man får en starkare kontakt med barnen, så vill Leif trycka på att det räddar många familjer att dela på småbarnstiden.

– Allt för många skilsmässor och separationer sker ju inom ett par år efter att man har blivit förälder. Om man delar på ansvaret får man mycket bättre förståelse för varandra.

Som utbildare av förstagångspappor brukar han trycka på att det är viktigt att killarna tar för sig och vågar delta.

– Det är många som inte vågar visa sin osäkerhet och väljer att fly i stället. Men stå på er. Det är inte så viktigt hur man byter blöjor, utan att man gör det. Och det spelar ingen roll om man sätter på ungen en grön tröja till röda strumpor – det som spelar roll är att ungen inte fryser.

I många familjer väljer man att låta mammorna vara hemma den allra första tiden, inte minst för amningens skull. Det ger kvinnorna ett försprång i föräldrarollen som hämmar en del män, tror Leif.

– Då är det viktigt att inte backa som pappa. Lita på att du också kommer att bli säker som förälder!

Och kom ihåg att du behövs.

– Barnen värdesätter mest om man ger dom sin tid. Tiden ”är”, den kan inte köpas. Dom som låter barnen vara på dagis 11–12 timmar per dag för att kunna jobba ihop till fina bilen och stora huset har inte fattat vad livet går ut på.

Män bildar nätverk

Camilla Svenonius

ARTIKELN HANDLAR OM