Vem vill du risa i påsk?

I dag är det skärtorsdag och för att komma i den rätta stämningen inför häxpartyt på Blåkulla är det dags att pröva riset på några sprättar och hönshjärnor jag tycker gjort sig väl förtjänta av det.

RELATIONER

Låt dig bli uppeldad och kom gärna med egna bidrag:

Åsa Mattsson risar i påsk.

1. Bröderna Tupp AB, Kurt Hellström, Lars Ramqvist, Fred Hassan Göran Collert, Marcus Wallenberg med flera.

De har kammen på hög höjd, och det borde vara tunn luft däruppe så dåligt som det gått för deras företag, men det spelar ingen roll. Bröderna Tupp AB kliver fram i bredd och håller varann om fjädrarna. Genom att ständigt välja sig själva och ge varann feta maskar och de bästa utsiktspunkterna på samhällsladan för ett högljutt ”kuckeliku” lyckas de picka upp allt i sin väg, och bara lämna lite agnar till höns och kycklingar. I näringslivets tuppstyrelser motar de ut hönsen som påstås sakna all kompetens när det gäller äggläggning. Klagar någon på deras enorma matransoner hotar de med att flaxa utomlands eller så flyttar de hela hönsgården.

2. George Bush

Världsmakttuppen från Texas har lyckats med det otroliga att göra sig osams med alla trots att han bara suttit på pinnen sen i januari. Borta är alla löften om ödmjukhet och samarbete, nu sprätter han omkring som den värsta tuppfäktare i Vita Huset. De är arga i Kina, arga i Ryssland, miljövännerna är upprörda för att han inte skriver på Kyotoavtalet, ja de enda som är glada är abortmotståndarna och dödsstraffanhängarna. Bushtuppen har gjort världen till en osäkrare plats.

3. Läkemedelstupparna

Miljontals människor i tredje världen dör på grund av bristande sjukvård och för dyra mediciner. Vad bryr sig läkemedelsbolagen? Jo, de bryr sig faktiskt om en sak, sin patenträtt. Och sina gigantiska vinster. Läkemedelstupparna gör uppenbarligen vad som helst för att inte billiga piratkopior ska komma fattiga afrikanska barn döende i aids till del. Enbart de fem största läkemedelsbolagens inkomst är dubbelt så stor som den sammanlagda bruttonationalprodukten för alla länder söder om Sahara. Vad betyder andras lidande mot detta, särskilt när de är så himla långt bort, och inte kan betala? En grym studie i cynism, hos tuppar med oerhört korta stjärtfjädrar.

4. Folke Schött och Elaine Kristensson

Förlossningsvården i Stockholm är i svår kris. Gråtande mammor tvingas åka till Gävle och Örebro för att föda, eller kanske bara till Nyköping eller Södertälje, om de har tur. Detta gigantiska kaos där barnmorskorna nu flyr fältet är inte tillkommen i hast, utan förberedd sedan länge av politiker som inte är några dunungar. Socialdemokraterna under arroganta sjukvårdslandstingsshönset Elaine Kristensson la grunden genom att lägga ner två sjukhus och banta de andra, sedan följer borgarna upp med den enögde sjukvårdslandstingstuppen Folke Schött som till varje pris ska driva igenom ett systemskifte. Tupp-Folke ska prompt privatisera förlossningsvården, och tvinga fram privata alternativ, även när de inte bedöms medicinskt säkra. Allt är ett enda makt-kackel.

5. Skolminister Ingegärd Wärnersson

Medan den energiske skol-tuppen Jan Björklund i Stockholm håller på att göra patetiska elitistiska inlägg om skoldebatten till nån sorts plattform för att peta undan snälle Lars Leijonborg från partiledarposten i folkpartiet, så hörs inte ett pip från skolministerhönset Wärnersson. Varför ligger hon så platt i redet? Ungdomsvåldet grasserar, mobbingen är ett stort problem, integrationspolitiken har misslyckats och det märks särskilt i skolan, personalen inom barn-och ungdomspsykiatrin anser att bakom det stora antalet barn som söker sig dit finns de stora nedskärningarna inom skolan. Har Wärnersson inget att säga? Var är regeringens skolpolitik överhuvudtaget?

Åsa Mattsson

ARTIKELN HANDLAR OM