Harry Potter kopierad på Larry Potter?

Okända amerikanska författaren Nancy Stouffer anklagar J K Rowling för plagiat: Jag vet att det är mina karaktärer som är originalet.

1 av 2
Smala, mörkhåriga killar med glasögon. Om man bara ser till utseendet skulle Larry och Harry Potter kunna vara bröder.
RELATIONER

NEW YORK.

Så fort den amerikanska författaren Nancy Stouffer läste sin första Harry Potter-bok kände hon igen sig.

Huvudpersonen hade klara likheter med hennes egen bokfigur Larry Potter.

Nu har Stouffer stämt författarinnan J K Rowling för att ha stulit hennes romanfigur.

Samtidigt utnyttjar hon själv likheter med Harry Potter för att på nytt sälja sina böcker.

Nancy Stouffer är knappast någon bestsellerförfattare. Böckerna om Larry Potter skrev hon på 80-talet. Hon lyckades inte hitta någon förläggare så hon fick ge ut dem själv. Det blev inga stora upplagor.

Men utseendemässigt finns det klara likheter. Larry Potter är också smal och bär runda glasögon. Inte alls olik Harry Potter. Och det råder ingen tvekan om att Stouffer var först.

Dessutom förekommer det i Stouffers böcker figurer som kallas "muggles". Rowling använder samma namn på sina bikaraktärer.

- Jag känner igen flera grundläggande element från mitt eget arbete, säger Nancy Stouffer.

En skillnad är dock uppenbar. Medan Nancy Stouffers böcker knappt sålde alls så har Rowlings Harry Potter-böcker blivit en kommersiell vinstmaskin. Bara i USA har 40 miljoner läst hennes böcker. De toppar bästsäljarlistorna världen över.

Nancy Stouffer, som kommer från småstaden Camp Hill i Pennsylvania, vill gärna ha en liten bit av den kakan. Plötsligt har hon blivit högvilt i media. Hon har suttit på de flesta soffor i amerikansk frukost-tv och blivit intervjuad i både New York Times och Washington Post.

De som sett och läst hennes böcker säger att skillnaden mot Harry Potter-böckerna är stor. Larry Potter vänder sig till mycket yngre barn.

- Nancy Stouffer hävdar inte att historierna är desamma. Bara karaktärerna och en del av miljöerna, säger hennes förläggare Allan Hirsh.

Även om hon skulle förlora i domstolen så har hon

ändå fått så mycket reklam att hon kanske kan leva

på sina böcker.

En talesman för Rowlings förlag avfärdar anklagelserna som absurda.

Men Nancy Stouffer ger sig inte.

- Jag vet att karaktärerna jag skapat är original och att jag var före J K Rowling. Jag tycker det är dags för den lilla människan att stå på sig mot "big business".

I väntan på att det juridiska slaget ska ge utdelning har Nancy Stouffer så gott hon kan hängt på Potter-vågen som sveper över världen.

Hon har hittat ett litet förlag, Ottenheimer Publishers i Baltimore, som på nytt ska ge ut hennes böcker. Hon skriver dessutom febrilt på fyra nya böcker.

Nancy Stouffer har också ändrat sitt namn till N K Stouffer.

FAKTA/Harry Potter

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM