Är det farligt med p-piller?

RELATIONER

Marc Bygdeman, professor i gynekologi, chattade idag om p-piller. Här följer ett sammandrag av chatten.

Marc Bygdeman säger: Jag heter Marc Bygdeman och har blivit ombedd att svara på frågor om p-piller. Nu har ni möjlighet att fråga.

kajsa säger: finns det något p-piller som är bättre än något annat?

Marc Bygdeman säger: Det finns många olika p-piller och var och en av dem har för och nackdelar. De bästa är de kombinerade p-pillerna, men där finns också risker för komplikationer, som tex minipiller inte har. Å andra sidan är minipiller lite minre effektiva...

Marc Bygdeman säger: men ger mer blödningsrubbningar.

hans säger: Vad är det som är farligt med p-piller?

Marc Bygdeman säger: fortsättning på första frågan: när det gäller kombinerade p-piller är det viktigt att välja ett p-piller med så låg hormonmängd som möjligt. Kombinerade p-piller ger en något ökad risk för blodpropp. Mycket långvarig användning, möjligen en liten...

Marc Bygdeman säger: ökad risk för bröstcancer.

mimmi säger: vad menas med kombinerade p-piller?

Marc Bygdeman säger: Det är p-piller som innehåller både ett östrogen och ett gestagen, dvs substanser som har samma effekt som de hormoner som äggstocken normalt producerar.

nina säger: Hur pass farligt är kombinationen rökning och p-piller? Har ingen i släkten som har haft blodproppar.

Marc Bygdeman säger: Rökning i sig innebär risker. Använder man p-piller innebär det också risker. Sammantaget ger de större risk för komplikationer.

sorcha säger: hej! är de sant att desto nyare sort p-piller desto farligar är dom?

Marc Bygdeman säger: Nej, det är inte sant. Nya p-piller tas fram just i avsikt att minska riskerna.

Maria K säger: Är p-spruta bättre och ger mindra biverkningar än kombinationspiller?

Marc Bygdeman säger: P-sprutan ger inte risker för blodpropp. Däremot ökar förekomsten av blödningsrubbningar, åtminstone under en övergångstid.

Tilda säger: Känner du till ifall om det finns nåt samband mellan P-piller och Vestibulit??

Marc Bygdeman säger: Det finns inget känt samband.

nina säger: Om man känner sig osäker med p-piller och vill byta preventivmedel vad kan du rekomendera för alternativ?

Marc Bygdeman säger: Det är en fråga som inte kan besvaras generellt. Du måste vända dig till en preventivrådgivningsmottagning där man gör en individuell bedömning.

J-J säger: vad händer om man slarvar med p-pillrena?

Marc Bygdeman säger: Då ökar risken för att man blir gravid. Med kombinerade p-piller är tidsperioden för glömska ungefär 12 timmar. Glömmer du p-pillret lägre tid måste du använda ett annat preventivmedel under cirka en vecka.

Siri säger: Så fort jag börjar med piller får jag återkommande infektioner i underlivet. Min läkare säger att det inte har något samband. Vad tror du ?

Marc Bygdeman säger: Svampinfektioner i slidan synes vanligare hos kvinnor som använder p-piller. Så är dock inte fallet med andra infektioner i underlivet. Får du upprepade infektioner när du använder p-piller skulle ändå mitt råd vara att du byter preventivmedelsmetod.

Andreas säger: Men faktum är att många blir bättre från sin vestibulit när de slutar med p-piller. Många har också fått symptomen i samband med förändrad användning av p-piller. Sker det någon riktig forskning inom det här området?

Marc Bygdeman säger: Det finns stora internationella studier där man följer biverkningar av p-piller för att se om de är oftare förekommande än hos kvinnor som inte använder p-piller. Från dessa studier att dock inte rapporterats ökad förekomst av vestibulit.

Maria_17 säger: jag har börjat med p-piller igen för andra gången och jag har hadft mens i snart tre veckor nu. varför och hur kan man få den att sluta?

Marc Bygdeman säger: Till Andreas: vad menar du med vestibulit? Öronsjukdomen eller infektionen i slidan?

Marc Bygdeman säger: När man börjar med p-piller är blödningsrubbningar vanliga. Ofta slutar dessa om man fortsätter med p-pillren. Är så inte fallet kan man byta till en annan sort som kanske fungerar bättre.

nn säger: Jag har hört att om man får minskad sexlust av p-piller ska man välja en sort med mer östrogen. Är det sant? Vilka sorter är det i så fall man ska välja och ökar dessa sorter ytterligare risken för blodproppar och cancer?

Marc Bygdeman säger: Risken för blodpropp synes i huvudsak bero på den östrogena komponenten. Får man minskad sexlust av p-pillren är det bästa att byta till ett annat preventivmedel.

Camilla77 säger: Jag äter p-piller 21 dagars. När jag börjar äte pillrena igen efter 1 veckas uppehålls så kan jag må väldigt illa och vara tvungen att vara hemma från jobbet. Vad kan jag göra åt detta?

Marc Bygdeman säger: Graden av besvär med p-piller kan vara beroende på vilket p-piller man har valt. En möjlighet i ditt fall är att byta till en annan sort.

elin säger: varför har p-medel för män så låg prioritet och låg användningsgrad, borde det inte var självklart att turas om o dela på riskerna med hormonmedel?

Marc Bygdeman säger: Jag delar helt din uppfattning att båda parter har samma ansvar. Trots många ansträngningar har vi dock inte lyckats framställa ett bra manligt hormonellt p-piller. Men det kommer nog om några år.

Tilda säger: Tycker du att riskerna som finns med p-piller är nog "milda" för att man ska skriva ut dom till unga tjejer i den utdträckning det görs idag?

Marc Bygdeman säger: Alternativet till p-piller för unga flickor är ofta risken för en oönskad graviditet. Ett avbrytande av graviditet är betydligt mer riskabelt än p-piller.

Andreas säger: Jag menar inflammationssjukdomen i slidan, den "nya" kvinnosjukdomen som ökar oroväckande mycket bland unga kvinnor.

Marc Bygdeman säger: Om p-piller kan ge upphov till besvär från slidan till exempel vestibulit är en omdiskuterad fråga, där ett klart orsakssamband inte har kunnat påvisats ännu.

jeje säger: Hur visar sig egentligen blodproppar?

Marc Bygdeman säger: Blodproppar finns av många olika slag, men i samband med p-piller pratar vi om blodproppar som vanligen sitter i benen, och ger upphov till smärtor och svullnad i benet.

Monkan säger: Hej, vilket preventivmedel rekommenderar du då (förutom kondom) för oss som får problem med sexlusten av p-piller?

Marc Bygdeman säger: Ett annat alternativ är minipiller.

zasa säger: kan man få klåda där nere av p-piller ?

Marc Bygdeman säger: Den vanligaste orsaken till klåda är svampinfektion. Svampinfektion förekommer något oftare hos kvinnor som äter p-piller än hos andra.

Angelica säger: Hur lång tid dröjer det, efter att man har slutat med p-piller, innan den förhöjda risken för t.ex. blodpropp har minskat/försvunnit helt?

Marc Bygdeman säger: Den ökade risken för blodpropp försvinner inom några år.

student80 säger: JAg har fått höra att man inte ska bry sig om ifall ens släktingar har hjärtproblem ifall de är över 50, stämmer det?

Marc Bygdeman säger: När man diskuterar preventivmedelmetod är det viktigt att berätta om alla former av hjärt- och kärlproblem i den närmaste omgivningen. Det blir då preventivmedelsrådgivaren som får bedöma betydelsen av dessa åkommor för ditt preventivmedelsval.

susanne säger: Är riskerna för blodpropp större också med hormonspiral?

Marc Bygdeman säger: Hormonspiral ger ingen ökad risk för blodpropp.

hans säger: Vad händer nu i statistiken - fler aborter!?

Marc Bygdeman säger: Minskad användning av p-piller till följd av rapporter om risker har alltid hittills inneburit fler aborter.

Marc Bygdeman säger: Tack för alla frågor. Undrar du över om du använder det bästa preventivmedlet, vänd dig till preventivmedelsmottagningarna så kan du få råd och hjälp.

Moderator säger: Tack Marc för att du kunde ställa upp och tack alla chattare för bra frågor!