Rullstol i ny roll

Premiär i påsk för teater med bara handikappade på scen

RELATIONER

Kan man spela teater med rullstol?

- Absolut, säger Maria Johansson, 33.

Hon är liten till växten och skelettskör, men glöder på scenen.

I påsk spelar hon Olga i "Tre systrar" med Teater med stol.

Foto: PÄR JOHANSSON
Malin Olofsson, 29, och Maria Johansson, 33, spelar Irina och Olga i "Tre systrar" på Sibyllan i påsk. "Det finns många rullstolsburna som tror att de inte kan spela teater bara för att de sitter i rullstol. "Vi har sökt fler till vår grupp genom annonser i handikapptidningar, men inte fått napp", säger Malin Olofsson.

Maria Johansson har suttit i rullstol sedan hon var sju. Skelettet bär inte upp henne, hon har en medfödd skelettskörhet.

- Jag bryter mig väldigt lätt. Jag låg jämt på sjukhus som liten, säger hon.

Till vardags är Maria Johansson systemadministratör på ett IT-företag. På fritiden brinner hon för teatern. 1996 gick hon med i Teater med stol - en amatörteatergrupp med fyra rullstolsburna kvinnor - som startades av regissören Ellen Bergman.

På påskdagen och annandagen spelar de Anton Tjechovs klassiker "Tre systrar" på Sibyllan i Stockholm. De framför fem scener ur pjäsen och Maria gör rollen som Olga, den äldsta systern.

Hur spelar man teater med rullstol?

- Man använder stolen till att uttrycka sådant som man annars uttrycker med kroppen. Man förstärker reaktionerna med rullstolen, säger Maria.

Om hon ska spela arg rister hon kanske med rullstolen.

Om hon är glad så dansar hon med den.

- Det man inte kan göra med kroppen får man göra med stolen. Stolen tar sin plats, säger regissören Ellen Bergman.

Hon är noga med att det ska

heta MED stol - och inte i stol - eftersom rullstolen medverkar.

- Jag vill att stolen ska bli lustbetonad, att det ska vara roligt att arbeta med den och inte ett kors som man måste bära, säger Ellen Bergman.

Hon har alltid uppskattat att arbeta med människor som normalt inte tar plats på scenen. Redan på 40-talet var hon teaterpedagog för en klass dövstumma barn i Göteborg.

Hon har tidigare varit gift med regissören Ingmar Bergman (1947-52) och fick fyra barn med honom. Hon söker sin efterträdare till Teater med stol.

- Jag är urgammal och kanske inte kan hålla på så länge till. Utan jag hoppas att någon vill ta över detta efter mig, när jag inte finns längre.

Ellen Bergman fyller 82 år i april. Gammal? Nej, hon sprudlar av vitalitet.

Hur länge till orkar du hålla på som regissör?

- Jag orkar livet ut! Jag håller på tills jag åker någon annanstans. Men jag har opererat min nacke och den säger ifrån ibland.

Ellen Bergman och skådespelarna arbetar ideellt.

Produktionen bekostas av ett bidrag på 100 000 kronor från Märtha och Gunnar Philipsons stiftelse.

Mary Mårtensson