– Min hjälte är läsarnas våta dröm

Bästsäljande författaren Janet Evanovich: En arbetsnarkoman med shopping som motion

RELATIONER

Hon klär sig som Cher och pratar som Bette Middler.

Stephanie Plum är en annorlunda deckarhjältinna som blivit kult i USA.

– Hon är rätt lik mig, fast jag klär mig som Bette Midler och pratar som en långtradarchaufför.

Det säger hennes skapare, bestsellerförfattaren Janet Evanovich.

Foto: EGMONT RICHTER
”Jag skrev tolv kärleksromaner innan jag började med deckare så jag vet vilken typ av män mina läsare gillar”, säger Janet Evanovich.

Plum är prisjägare i Trenton, New Jersey. Det innebär att hon ska fånga in människor som uteblivit från rättegångar. Under denna jakt trasslar hon in sig i de mest osannolika situationer, som den oemotståndlige polisen Joe Morelli ständigt räddar henne ur. Stephanie bor ihop med en hamster och har en galen mormor, Grandma Mazur, som i brist på närliggande countryklubb går på begravningar för att träffa folk.

Böckerna om Stephanie Plum har legat högt på New York Times bestsellerlista, de har nominerats till en Edgar, det mest prestigefyllda amerikanska deckarpris som finns och belönats med John Creasy Award, de engelska kriminalförfattarnas debutantpris. Ett filmbolag har köpt rättigheterna och så småningom kommer vi att få se Stephanie Plum i Hollywoods version.
Min moster bjöd på danska delikatesser

– Jag växte upp i New Jersey i en familj som påminner mycket om Stephanies. Min släkt kommer från Danmark och som invandrare höll vi ihop och min moster serverade alltid danska delikatesser. Jag hade även en underbar mormor som aldrig blev gammal. Hon älskade

att gå på kalas och hade en oerhörd energi.

– Men det fanns inte särskilt mycket att roa sig med i vår del av Jersey så de äldre damerna i släkten läste tidningarna och tog reda på vilka begravningar som skulle äga rum. Sen gick de dit och träffade alla sina vänner.

Om mormor i böckerna har en verklig förebild så är Joe Morelli helt en skapelse av Janet Evanovich fantasi.

– Jag skrev tolv kärleksromaner innan jag började med böckerna om Stephanie. Och under den tiden lärde jag mig vilken slags manlig hjälte som mina läsare tyckte bäst om. Joe Morelli är deras våta dröm. Han är inte precis någon som man skulle vilja vara gift med – därtill är han alldeles för farlig, snygg, sexig och maskulin. Knappast en kvinnas man utan en man som säger: ”Nice dress. Take it off.”

– Mellan honom och Stephanie finns en hatkärleksrelation som jag kommer att hålla igång. Den sexuella spänningen skulle nog inte fortsätta om de gifte sig, köpte villa och fick barn.

Framgången har gjort att Janet Evanovich haft råd att köpa ett stort hus i New Hampshire.

– Numera har skrivandet blivit ett familjeföretag: Evanovich, Inc. Min son har ansvar för ekonomin och min dotter gör hemsidan – vi har två miljoner besökare i månaden. Min man, som är doktor i matematik, tar hand om resten av affärsverksamheten. Jag är deras enda klient.

Janet Evanovich vill inte bli isolerad som författare. Därför åker hon ofta runt och signerar böcker, träffar läsare och håller föredrag.

– Jag älskar internet, särskilt den interaktiva delen som kan göra folk till vänner. Annars är jag en hopplös arbetsnarkoman utan hobbies eller intressen. Min favoritmotion är shopping, jag läser roliga böcker och ser bara filmer med lyckligt slut.

– Jag motiverar mig själv att skriva genom att använda pengarna innan jag tjänar dem. Och när jag blir vuxen vill jag bli som Grandma Mazur, vars förebild var min mormor.

Fakta/Janet Evanovich

Vinn Janet Evanovich-böcker

Ingalill Mosander

ARTIKELN HANDLAR OM