Ingalill Mosanders bästa boktips

RELATIONER

ROMAN: Eduards hemkomst av Peter Schneider, Norstedts, ca 365 kr

Skarpsynt och underhållande, en initierad skildring av det nya Berlin, där den nedgångna, slitna östsidan ska inkorporeras i den moderna världsstad som håller på att växa fram. Vi får följa en tysk vetenskapsman som lämnar en statusfylld tjänst vid ett universitet i USA för att forska på ett institut i före detta DDR. Han har också fått veta att han ärvt ett hyreshus – ett arv med komplikationer som väl illustrerar de svårigheter den nya staten har att brottas med.

SPÄNNING: Den försvunne fåraherden av Marcello Fois, Norstedts, ca 265 kr

Sardinien, en ö där uråldriga sedvänjor än idag behärskar människornas liv. Och gjorde ännu mer

i slutet av 1800-talet då denna berättelse utspelades. Advokaten Bustianu är en man med integritet och mod. För honom är alla lika inför lagen. När en fattig änka ber honom hjälpa hennes försvunne son, som anklagas för stöld, tar han sig an fallet. Och hamnar i en häxbrygd av girighet, lidelse, rikedom och död. En fascinerande kriminalroman om en värld vi inte vet så mycket om.

POCKET: Små altare överallt av Rebecca Wells, Bonnier Pocket

ca 55 kr

Amerikanska Södern, med dallrande hetta, fuktighet och svarta nätter som genljuder av cikador, skratt och musik från en ständig ström av fester. På en bomullsplantage bor familjen Walker med sina fyra barn. På ytan verkar det vara en idyll men hemmet domineras av våld, galenskap och övergrepp. Det är hjärtskärande att läsa de olika syskonens beskrivningar av hur det är att leva med en alkoholiserad mamma och en svag, frånvarande pappa.

FAKTA: Filosofins tröst av Alain de Botton, Wahlström & Widstrand, ca 317 kr

Vänner är nödvändiga för lycka, däremot inte makt och berömmelse. Det upptäckte redan Epikuros (341–270 f. Kr.) Han är en av de sex ryktbara filosofer som författaren frågar till råds om hur man ska leva. Vad gör man om man känner sig impopulär, otillräcklig

eller får sitt hjärta krossat? Vad säger Platon, Seneca, Schopenhauer eller Nietzsche? En avväpnande genväg till klokskap och bildning, en lathund för oss som har en bit kvar till filosofisk visdom.

TRÄDGÅRD: Trädgårdsmästarnas Sofiero av Christel Kvant, Prisma, ca 377 kr

När Gustav VI Adolf dog 1971 testamenterade han Sofiero till Helsingborgs kommun. Den sagoomspunna slottsträdgården öppnades för allmänheten, som kunde njuta av den blomsterprakt som tidigare varit reserverad för de kungliga. Men man behöver inte äga något slott för att kunna ha glädje av de odlingsråd som framförs i detta vackra, inspirerande praktverk. Den gör det svårt att låta bli att känna entusiasm inför den egna lilla täppans möjligheter.