Hellre fler poliser i vår vardag än vid ”festligheter”

RELATIONER
Krönikör: Hans Chrunak, 51, är svenska simförbundets sportchef.

Våren är här. I varje fall enligt kalendern.

Fotbollsallsvenskan har haft premiär, vilket innebär att glasmästarna är på väg in i högsäsong. De ”fotbollsintresserade” anhängarna börjar sitt ”firande” med att dra runt i Sverige och i samband med så kallade ”högriskmatcher” lämna svenska städer i ett fönsterrutskrossat chocktillstånd.

I samband med dessa så kallade fotbollsfester uppstår också ett annat fenomen. Poliser, poliser så långt ögat kan se. Dessa samhällsbeskyddare som till vardags inte finns uppträder nu i sådana massor att man häpnar.

Samma fenomen uppträder i samband med vårt värdskap för EU. Förmodligen ingen märklig syn för våra gäster, så är det hemma hos dem också. Men, för oss som bor i detta ”polisfattiga” land är det förbluffande. Är vår polisstyrka tillägnad enbart ”festligheter”?

Var finns de i vardagen? När gängen drar runt på gator och torg och slår på varandra och på de stackare som råkar komma förbi. I vissa fall slår de så hårt och så mycket, på varandra och på de stackare som råkar komma förbi, att döden blir slutresultatet. Var finns då vår polisstyrka?

Om det hela handlar om prioriteringar, då föredrar jag och säkert många andra att vi avstår festligheterna och får en vardag som känns tryggare.

Förbättringar sker på lång sikt genom attitydförändringar, som i sin tur behöver resurser, som då också måste användas dagligen i vårt vardagsliv.

En sådan resurs är polismyndigheten.

Använd den där den ger bäst utdelning i ett långsiktigt perspektiv.

Låt våren bli en fest utan resurslöseri på ”idrottsidioter”.

Låt våren bli en tryggare vardag.

Polis, polis pot ?, f’låt!

Polis, polis du behövs i vår närhet, i vår vardag.