Koolaste ombudet

Apa eller lejon? Vem skulle bli djurombudsman om djuren själva fick välja?

1 av 4
Jonas Wahlström.
RELATIONER

JämO, DO, BO och HomO kan få sällskap - av en DjurO. Sverige ska få en djurskyddsmyndighet. Det stod klart i går när finans- minister Bo Ringholm presenterade vårbudgeten. Men vem i djurens värld tar till vara djurens intressen bäst? "Lemuren, lejonhonan och kossan”, svarar tre djurvänner.

Jonas Wahlström, 48, chef för Skansenakvariet.

Vilket djur passar bäst som djurombudsman?

- Mitt val är lemuren. Den lever i Madagaskar och har inga fiender alls. Det är ett vänligt och snällt djur - kanske lite korkad, men det är nog bara bra för en ombudsman.

Varför lemuren?

- Det kan ju inte vara ett rovdjur, utan ett snällt och fridfullt djur. Någon som är en symbol för godheten på något sätt.

- Här på Skansenakvariet är lemuren den enda apan som besökarna får gå in till. Om barnen rycker andra apor i svansen biter de ifrån. Det gör inte lemuren. Han rycker till, undrar vad som hände och slickar sedan ungen i ansiktet. Lemuren är bra på att mäkla fred med andra.

Charlotte Permell, 37, programledare för "Mitt i naturen".

Vilket djur passar bäst som djurombudsman?

- En lejonhona vore inte så dumt.

Varför?

- De är modiga, starka och tuffa. Samtidigt är de 100 procent solidariska med sin flock. Lejonhonor lever i ett systerskap där de hjälper varandra att dra hem mat och klara försörjningen. Hos honorna finns både modet och tuffheten - de styr savannen - och samtidigt omsorgen. Det är inte en så dum kombination.

Varför en lejonhona och inte en hanne?

- Därför att hannarna är så ansvarslösa. De sprätter omkring på savannen och kollar efter en flock med honor de kan försöka ta över genom att klubba ner den regerande hannen. Det där med omsorg är verkligen inte deras grej.

- Ju längre jag håller på med natur och naturfilm, desto mer paralleller ser jag. Vi har väl alla stött på ett antal dominanta hannar i den här branschen.

Marit Paulsen, 61, EU-parlamentariker (fp).

Vilket djur passar bäst som djurombudsman?

- Kossan! Det är en företrädare för kvinnor och kvinnofrågor. Kon är det genuint feministiska djuret.

Behövs en feminist på posten?

- Ja, det tror jag. Kon är det stora, varma djuret. Det produktiva djuret.

Tar kon till vara andra djurs intressen?

- Kon är ett snällt djur. Kon är väldigt liberal. Jag tror att kon har den rätta inställningen. Kon lever sitt liv och låter andra leva sitt. Den jagar inget annat djur, den föser inget annat djur och upplever inget annat djur som en konkurrent eller ett hot.

Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM