Indraget barnbidrag stjäl Paulas semester

”Jag har inte haft en chans att lägga undan pengar”

RELATIONER

Niklas, 16, är född i januari. Efter juni i år får han inget barnbidrag.

Men det får hans kompisar som är födda senare på året.

För mamma Paula JanssonHellberg innebär det ett ekonomiskt bakslag på drygt

3 000 kronor i sommar.

Foto: KAI REHN
Snål sommar. Paula Jansson-Hellberg och hennes barn får 1 000 kronor mindre i månaden att leva av än hon räknat med. "Det kanske inte låter som mycket pengar, men för mig som ensamstående och låginkomsttagare slår det hårt", säger hon.

- Nu kan vi inte göra något på semestern, säger hon.

Paula, 42, arbetar som personlig assistent i Eskilstuna kommun. Förutom sonen Niklas har hon även barnen Elina, 14, och Daniella, 8. Som ensamstående med tre barn och en arbetstid på 75 procent är det tufft ekonomiskt. Att dessutom mista över 1 000 kronor i månaden under sommaren innebär bland annat att resan som de alltid gör till morfar i Finland får skrotas.

- Det kanske inte låter som mycket pengar men för mig som ensamstående och låginkomsttagare slår det hårt, säger hon.

När Paula Jansson-Hellberg nyligen fick klart för sig att både barnbidraget och flerbarnstillägget för Niklas ska upphöra har hon försökt skaffa sonen ett sommarjobb.

- Men det är omöjligt. Jag har ringt överallt men de bara skrattar åt mig när de hör hans ålder.

Sista utbetalningen av barnbidraget kommer 20 juni. Sedan får familjen Jansson-Hellberg leva i ovisshet till slutet av sommaren då Niklas får besked om han kommer in på gymnasiet. Blir han antagen kan Paula få flerbarnstillägget på 254 kronor retroaktivt för tre månader. Och i slutet av september kommer första utbetalningen av Niklas studiebidrag.

Någon information från försäkringskassan om att barnbidraget upphör har inte Paula fått.

- Jag trodde att barnbidraget skulle betalas ut tills studiebidraget kom så jag har inte haft en chans att lägga undan några pengar. Det är ett orättvist system.

På försäkringskassan menar man att det inte alls är ett orättvist system. I stället råder millimeterrättvisa och total demokrati för barnbidrag.

- Alla barn får exakt lika mycket. Om alla barn skulle få bidrag hela året blir det däremot orättvist. Då får barnen som föds

tidigt på året mer, säger försäkringskassans kundtjänst i Stockholm.

Information om hur barnbidraget fungerar delar försäkringskassan bara ut till föräldrarna när barnet föds. Men mer upplysning finns på internet eller hos försäkringskassans kundtjänst.

Fakta/barnbidrag

Katarina Lagerwall