Grete, 45 – för gammal för att läsa till lärare

Nekas studielån trots att Sverige behöver 10 000 nya lärare nästa år

RELATIONER

Grete Örnerfors 45, läser till sitt drömyrke – lärare. Men någon examen får hon inte. När hon har tre terminer kvar år 2003 är Grete för gammal för studielån.

– Jag tog snacket om ett livslångt lärande på allvar och satsade på att omskola mig efter 25 år i vården. Men det har jag inget för, säger Grete.

Foto: LEIF FORSLUND
Grete Örnerfors har det redan tufft ekonomiskt med att leva på studielånet. Om något år har hon inte ens rätt till lånet längre.

Att Grete Örnerfors inte får studiemedel till hela sin utbildning kom hon på av en slump.

– När jag kom in på lärarutbildningen blev jag så glad. Inte tänkte jag på att börja lusläsa de nya reglerna om studielån då.

Nu har Grete Örnerfors hunnit gå två terminer av nio på utbildningen till lärare i årskurs 4–9 vid högskolan i Falun. Innan dess läste hon in gymnasiekompetens på Komvux. Studierna där gav blodad tand och fick Gretes gamla dröm att arbeta som lärare att vakna till liv.

– Hade jag bara börjat på högskolan ett år tidigare skulle jag ha fått låna till hela min utbildning.

Vad ska Grete göra?

– Ett sätt är att strö ut lånet över en längre tid exempelvis varannan vecka om man klarar sig ekonomiskt. Någon dispens kan hon inte räkna med. Det nya studiesystemet lägger stor vikt vid att man ska betala tillbaka lånet, säger Jan Andreasson, handläggare på CSN, Centrala studiestödsnämnden.

Att bara ta bidrag hjälper inte Grete. Hon har det redan tufft ekonomiskt att leva på studielånet och kan inte få hjälp av sin man. Om Grete nånsin kommer att få sin lärarexamen är ovisst.

– Slutar jag nu kan jag aldrig mer börja så det lutar väl mot att jag fortsätter och hoppas att det löser sig. Det är ju vad jag helst av allt vill.

Utbildningsminister Thomas Östros (s) är medveten om att äldre studenter kan hamna i Grete Örnerfors situation men en gräns måste dras någonstans.

– Studiesystemet har alltid haft en åldersgräns för hur länge man kan låna, därför har äldre inte kunnat läsa långa utbildningar. Det finns inte resurser att låna ut till alla även om det vore önskvärt.

– I den nya reformen har vi valt att satsa på att framför allt höja bidragsdelen och inte haft möjlighet att även förlänga åldersgränsen. Men den frågan kommer säkert att diskuteras för framtida reformer.

En förbättring i reformen är att åldern för bidragsdelen har höjts från 45 till 50 år vilket kan vara ett alternativ för Grete, menar Thomas Östros.

Men det är väl inte samma sak att leva på 2 500 kronor som på drygt 7 000 kronor?

– Nej, men just nu räcker inte de fyra miljonerna vi har satsat till att förlänga studiemöjligheterna mer.

Inom tio år går en tredjedel av lärarna i pension. Redan år 2002 saknas 10 000 lärare.

FAKTA/Nya studiestödslagen

Katarina Lagerwall