Lopez rumpa lockar till lyft

Allt fler kvinnor vill bli lik superstjärnan Jennifer, men i Sverige tror inte plastikkirurgerna på rumphysterin

RELATIONER

- Ge mig en Lopez, säger allt fler kvinnor till plastikkirurgerna.

En stor och sexig rumpa alltså.

Trenden att förstora stussen är på väg till Europa: fler än någonsin opererar sig för att se ut som den latinamerikanska stjärnan. Men plastikkirurgen Jan Järnbeck tvivlar på att den kommer till Sverige.

- Ingen opererar sig för att se ut som en kändis, säger han.

Foto: AP
åtråvärd bak I USA har hundratals kvinnor de senaste åren valt att operera baken så att de ska se ut som stjärnan Jennifer Lopez. Nu har denna trend spritt sig till Europa.

”Everyone wants to look like Lopez”, skriver tidningen The Sun och berättar att allt fler kvinnor rusar till plastikkirurgerna för att få en lika stor och sexig stjärt som skådespelerskan och artisten Jennifer Lopez. I USA utfördes 150 ingrepp av den här typen och enligt The Sun är det en explosionsartad utveckling som spridit sig till Europa.

- Det var när Jennifer Lopez dök upp på scenen för ett par år sedan som den här looken blev populär, säger den amerikanska läkaren Thomas Roberts som utför tre operationer i veckan.

Jan Järnbeck, plastikkirurg på Akademikliniken i Stockholm, är dock skeptisk till rump-hysterin.

- Det här är en överdriven grej. Det är ett oerhört stort beslut att operera sig och jag tror inte att någon skulle göra det för att det är trendigt. Även om det kom in en ung tjej som ville ha Lopez rumpa och Britney Spears hår så skulle jag aldrig lägga henne på operationsbordet.

Jan Järnbeck har just nu tre patienter som vill förstora sin rumpa.

- Men då handlar det om uttalat platta stjärtar. Det måste finnas en mycket bra anledning till att operera.

Att förstora stussen är det vanligaste plastikingreppet i Latinamerika. Där är det viktigare att ha en rund rumpa än stora bröst. Idealen skiljer sig i olika kulturer, men i stort är kroppsidealet detsamma över hela världen. De flesta har liknande åsikt om vad som är attraktivt, vilket beror på människans primitiva egenskaper, berättar Jan Järnbeck. Den tecknade och överdrivna kvinnokroppen i Playboy signalerar fertilitet, och ju bredare höfter och smalare midja en kvinna har, desto attraktivare är hon i mannens ögon. Det är till och med vetenskapligt bevisat att kvinnor med kurvor har lättare att bli gravida.

- I dag väljer vi partner utifrån andra faktorer, men den primitiva instinkten styr fortfarande. Kvinnor tycker ofta att män med breda käk- och kindben är snygga. Det beror på att de vill ha en man som kan skydda deras avkomma.

Jan Järnbeck tror att fler människor kommer att ringa och fråga om rumpförstoring i framtiden. Men inte för att det är trendigt, utan för att det är tekniskt möjligt.

- De har troligen haft komplex under en lång tid och får läsa om att det faktiskt går att göra något åt det, säger han.

Men inte alla plastikkirurger går med på att operera rumpan:

- Det är en sådan extrem operation. Det är inte naturligt att ha mer än en kudde att sitta på, säger Kjell-Ove Sellström på Plastikkirurggruppen i Stockholm.

Plastikkirurgitoppen för kvinnor

Peter Wennman, Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM