Svenska barn gifts bort utomlands

Diana lovades bort som 13-åring till en tolv år äldre man efter en semester i sitt gamla hemland

RELATIONER

- Man borde ju vara jätteglad på sin bröllopsdag, men jag kände ingen glädje alls. Jag kände mig fullkomligt likgiltig.

Diana giftes bort som 16-åring i sitt gamla hemland.

Barnäktenskap är förbjudet i Sverige.

Trots detta blir svenska tonårsflickor bortgifta utomlands varje år. Efteråt blir äktenskapet giltigt här.

Diana har bott i Sverige sedan hon var tre. När hon var 13 for familjen på semester till sitt gamla hemland. Där friade tre män till henne.

Diana blev smickrad och tackade ja till en av dem, en 12 år äldre man. Föräldrarna var entusiastiska och gjorde ingenting för att stoppa frieriet.

Paret förlovade sig efter ett år.

I Sverige levde Diana som skolflicka, medan fästmannen bodde kvar i hemlandet. De träffades bara under skolloven för att lära känna varandra, men fick aldrig vara för sig själva.

- Vi bråkade ofta. Jag blev alltmer tveksam till om vi passade ihop. Vid flera tillfällen ville jag göra slut, men mina föräldrar tillät mig inte. De tyckte inte att jag hade tillräckligt bra skäl för att bryta förlovningen. "Vad kommer folk att säga om oss om du bryter förlovningen efter två år?" sa de.

- En gång blev jag kär i en kille i min skola. Men jag var ju förlovad och visste mycket väl att jag måste glömma kärleken.

Vid 16 skrev Diana på äktenskapskontraktet. Hon gifte sig under press, för att inte skämma ut familjen.

- Jag blev inte tvingad att gifta mig - men jag blev övertalad, säger hon.

Folkbokföringen i Sverige fick vigselbeviset och registrerade äktenskapet utan prövning. Maken fick omedelbart uppehållstillstånd, eftersom han nu var gift med en svensk medborgare, och flyttade hit.

Men äktenskapet blev inte vad Diana hade hoppats på.

- Det är ofta som vi grälar. Han vill bestämma hur jag ska klä mig. Jag får inte ha korta kjolar eller urringade kläder. Han vill kontrollera allt.

- När jag kommer hem från skolan får jag städa, tvätta och laga mat. Jag ska dessutom hinna med läxorna. Man kan inte plugga och sköta hemmet samtidigt och därför har jag fått många underkänt i år, säger

Diana.

- Han vill att vi ska ha barn så snabbt som möjligt och att jag skulle hoppa av gymnasiet. Då ville jag skilja mig. Pappa övertalade honom att låta mig gå klart skolan först. Jag vill inte skaffa barn med honom förrän jag blivit säker på att jag kan och vill leva tillsammans med honom.

Skilsmässa är nästintill otänkbar. Det skulle dra större skam över släkten än en bruten förlovning.

- Det blir mycket svårt med skilsmässa. Mina föräldrar kommer att vara emot det. Dessutom kommer folk att prata skit om mig och min familj. Och då kanske ingen kommer att vilja gifta sig med mina systrar.

Diana är uppgiven. Hon har fyllt 17 år, vill helst bli sjuksköterska - men orkar inte tänka på framtiden.

För att få gifta sig i Sverige måste man ha fyllt 18 år. Varje år ansöker flera barn om dispens hos länsstyrelsen, men de allra flesta får avslag.

- Vi beviljar bara enstaka fall, ett om året kanske, säger Anette Larsson, socialkonsulent på länsstyrelsen i Göteborg.

Lika restriktiv är länsstyrelsen i Stockholm. För dispens krävs synnerliga skäl, som graviditet. Den som snart fyller 18 kan också få tillstånd. Lagen säger alltså att man måste vara vuxen för att gifta sig. Trots detta legaliserar staten barnäktenskap varje år - utan prövning av länsstyrelsen.

Giftermålen sker utomlands, i länder som tillåter barnvigslar. Äktenskapet registreras sedan hos folkbokföringen i Sverige. Utan prut. Det enda som krävs är vigselbevis.

Hur kan detta vara möjligt, när barnäktenskap är förbjudet?

- En vigsel som är laglig utomlands blir giltig också i Sverige, även om det är minderåriga som gift sig, säger Stellan Bjöhle, jurist på folkbokföringen i Stockholm.

Han hänvisar till en gammal lag från 1904: "Äktenskap som ingåtts utom riket enligt främmande lag anses giltigt till formen, om det är giltigt i den stat där det ingicks." Denna lag tar ingen hänsyn till ålder.

- Vi erkänner inte tvångsäktenskap här i Sverige, säger Ulrika Beergrehn, hovrättsassessor på justitiedepartementet.

- Däremot kan det vara svårt att hävda tvång vid arrangerade äktenskap. Flickan vill kanske tillmötesgå sina föräldrar.

Enligt Stellan Bjöhle handlar det mest om muslimska länder, där pappan, som är familjens överhuvud, bestämmer över döttrarnas framtid.

Giftermål med barn som är 14 år eller yngre godtas dock sällan i Sverige, även om barnen gift sig utomlands. Det prövas alltid av länsstyrelsen.

Att så unga äktenskap registreras i Sverige är extremt sällsynt, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Den yngsta som gifte sig under hela 90-talet var en 14-årig flicka (1997). Om hon gifte sig i Sverige eller utomlands framgår inte.

Statistiken visar att antalet registrerade barnäktenskap har halverats under 90-talet. 1990 gifte sig 89 flickor, 1999 var det bara 40.

- Jag kan tänka mig att det bakom SCB:s statistik döljer sig många utlandsregistrerade barnäktenskap, eftersom vi beviljar väldigt få här, säger Anna-Stina Björk, socialkonsulent på länsstyrelsen i Stockholm.

Mahin Alipoor är ordförande för en kommitté som kämpar för iranska kvinnors rättigheter.

Hon reagerar kraftigt mot att svenska barn inte har samma lagliga skydd och rättigheter, utan lyder under olika äktenskapslagar. Hon har protesterat i ett öppet brev till justitieminister Thomas Bodström.

- Denna skeva tillämpning av svensk lag måste omedelbart ändras till alla barns och kvinnors fördel. Alla måste garanteras likhet inför lagen oavsett etniskt ursprung, säger Mahin Alipoor.

Justitiedepartementet har tagit åt sig av kritiken och kommer att se över regeln om 15 år som lägsta äktenskapsålder vid internationella förhållanden, enligt Ulrika Beergrehn.

FAKTA/ Här säger Sverige nej

FAKTA/ gifta barn i Sverige

Mary Mårtensson