Ingalills boktips

RELATIONER

Utan mig

av Marie Desplechin

Bonnier Pocket

ca 55 kr

Om en ovanlig kvinnlig vänskap - mellan en väletablerad, ensamstående mamma i yngre medelåldern och en ung flicka som missbrukat droger och bott på gatan. Modern behöver någon som kan ta hand om barnen efter skolan och flickan gör sig snart oumbärlig som ny familjemedlem. Deras samtal vid köksbordet ger en rolig, skarpsynt och förfärande bild av det moderna franska samhället, där reglerna är stenhårda och lojalitet och kärlek en bristvara.

Miljoner sanningar

av Linda Jakobson

Bonniers

ca 282 kr

En nyförlöst mor förväntas äta ett hundra ägg och ligga till sängs en månad. Fortfarande. Inflammationer i gallblåsan botas med örtavkok, svårartade allergier med örtmediciner. En armé av över 100 miljoner bönder stryker land och rike runt för att hitta jobb samtidigt som levnadsstandarden ökar rekordsnabbt. Motsägelserna är många och Kina idag är inte samma Kina som fanns för tio år sedan. En initierad, prisbelönt bok om en världsmakt på frammarsch.

Huvudvärks-boken

av Anna Ditzinger och Kajsa Wallenius

Svenska Förlaget

ca 308 kr

Huvudvärk är ett vanligt gissel. Varför får man det? Och vad gör man åt det? I denna enkla, kunskapsspäckade bok får vi veta att värken kan bero på allt från stress till fel glasögon, hormonförändringar och väderomslag. Behandlingsmetoderna går ut på att man själv ska kunna lära sig att lindra smärtan – med avspänning, iskalla dynor från frysen, ljudstimulering, stresshantering, elektrisk nervstimulering. Akupunktur kan hjälpa, men då måste man anlita en specialist.

I sällskap med skulden

av Ylva Elvin-Nowak

Bonniers

ca 272 kr

Kvinnor ska klara av hem, barn och arbete utan prut. Lyckas de inte leva upp till förväntningarna så knackar skulden på dörren. Skuld för att man tappar humöret när 4-åringen inte vill klä på sig, skuld för att man kommer för sent till ett viktigt möte, inte orkar följa kostcirkeln, glömmer att byta lakan. Ja, ni vet. Men är detta rimligt? Självklart inte. Liten tröst gives i denna bok, som bygger på en avhandling och hävdar att skuld bara är en fördelningspolitisk fråga.

Livets formel

av John McCabe

Forum

ca 272 kr

Darren White är forskare på ett genetiklaboratorium. Han har två projekt. Först tänker han ge världen den slutgiltiga hypotesen för livet, sen ska han, men bara kanske, försöka gå till botten med mysteriet med husvagnssemestrar. En vildsint, rolig nutidsskildring av en arbetsplats befolkad av akademiska nördar och en tjej på godsmottagningen, som låter första låten i radio bestämma hur dagen ska bli. Författaren är doktor i genetik, cancerforskare och dj.