Världsbokdagen är bara ett jippo för medelklassen

RELATIONER
Krönikör: Pelle Andersson, 31, är journalist på Aftonbladets kulturredaktion.

Idag är det Världsbokdagen. I dag ska vi läsa böcker - ungefär som att vi på kvinnodagen tänker på kvinnorna eller äter semlor på fettisdagen eller att sossarna tänker på arbetarna 1:a maj"

Problemet är bara att en Världsbokdag gör liten skillnad. De som aldrig läser böcker lär inte börja i dag. Och inte fan kommer de att rusa till bokhandeln bara för att det leks bokmomssänkning och böcker rabatteras med 20 procent.

I Sverige ser det ut så här: 28 procent av LO:s medlemmar läser aldrig en bok. Motsvarande siffra för TCO är 12 procent och Saco 5 procent.

Ett klassproblem med andra ord. Sänkt moms ska enligt bokbranschen ge LO-kollektivet möjlighet att köpa böcker.

Men om det vore en prisfråga så borde LO-folket köa till biblioteket - men endast hälften av dem går någonsin dit.

Icke-läsande beror snarare på utbildningsnivå, taskiga läsvanor i barndomen, dåligt självförtroende eller kan det finnas ett ointresse för böcker skrivna av medelklassen!

Men märkligast är ändå att män läser färre böcker än kvinnor. Oavsett klass och trots att männen tjänar mer.

En prissänkning verkar alltså ha liten betydelse. Den enda effekten skulle bli att de som redan läser mycket - välbetalda och välutbildade medelklassare - skulle tjäna en hacka. Och staten bli av med en knapp miljard i moms. Pengar som skulle kunna användas till riktade åtgärder för de människor som läser minst.

Tack för det kristdemokrater, folkpartister, moderater och miljöpartister - populister. Populister för att ni förenklat bokmomsfrågan och för att ni vet att vi alla vill ha lägre pris på allt - nu.

Men kära läsare gå nu och handla billiga böcker - i dag är det bokbranschen själv som står för fiolerna!