Hemmafru 2015

Om några år ska humanoiden Priscilla kunna göra det du vill slippa

RELATIONER

Tycker du att diskning och dammsugning är det tråkigaste som finns?

Hav tröst. Snart kan humanoiden Priscilla göra skitjobben i ditt hem.

Men se upp! Hon kan ta kontrollen över ditt liv"

Foto: kamerareportage
Benig och bestämd. Projektledaren Peter Nordin har utformat Priscilla för att humanoiden ska kunna jobba som en människa.

- Humanoider liknar oss människor. De är lata, fuskar och manipulerar för att hitta lösningar, säger Peter Nordin, projektledare för Humanoidprojektet på Chalmers tekniska högskola.

Humanoider är robotar med simulerat sinne.

De lär sig saker själva genom avancerade dataprogram och kan anpassa sig efter omgivningen.

- Många tror att tillverkning av humanoider kan bli nästa stora bransch inom mekaniska industrin, större än bilindustrin.

Vitsen är att humanoiden ska ersätta människor i tunga, tråkiga eller farliga jobb, användas för visuellt lärande i skolan och vara en testplattform för forskning. För att kunna utföra olika sysslor i exempelvis hemmet krävs att humanoiden är konstruerad ungefär som en människa. Därför är Priscilla byggd av ett plastskelett.

- Hon är under uppbyggnad, har inte så stor precision och kan inte göra så mycket än, säger Peter Nordin.

Under Vetenskapsfestivalen i Göteborg i maj kommer Chalmers att presentera Priscilla. Där kommer också en humanoid från japanska Honda att vara till salu för cirka två miljoner kronor.

Kan den diska?

- Nej, men den kanske kan kolla om sladden till strykjärnet är utdragen. Det är inte omöjligt att den kan lära sig mer och mer nyttiga saker.

Humanoider för tankarna till Frankensteins monster. Finns det några faror med dem?

- Ja, och det tycker jag man ska prata om men inte förstora dom. Det är alltid bra att fundera över förändringar innan de ägt rum.

Vilka är farorna?

- Om humanoiderna blir en storindustri kommer det att finnas miljontals robotar i samhället som kan gå sönder, göra fel och orsaka kaos.

- Hackers kan gå in och programmera in allt från skämt till terrorattacker.

- Sedan finns det lite mer spejsade faror som jag också tycker att man kan prata om. Humanoiderna kan bli smartare än oss människor.

- Även om risken är väldigt liten är insatsen stor.

Menar du att robotarna kan ta över vårt samhälle?

- Ja, eller åtminstone att intelligenta system kan göra det.

FAKTA/ Humanoider

Katarina Lagerwall