Så vill 7-åringarna se far och mor

Pojkar och flickor i första klass ser 50-talets könsroller som förebild för manligt och kvinnligt

1 av 2 | Foto: bibbi johansson
Kvinnan ska vara smal och laga mat och mannen ska ha muskler och läsa tidningen - i sjuåringarnas värld.
RELATIONER

Mor är rar, slimmad och står vid spisen. Far är muskulös och får sitta och läsa tidningen. Så såg könsrollerna ut på 50-talet - och så ser de ut i dag. I sjuåringarnas värld.

Genom att välja ut bilder har 60 pojkar och flickor i första klass fått berätta vad som är kvinnligt och manligt. Resultatet finns

i avhandlingen De små konstruktörerna av Birgitta Fagrell, forskare och prefekt

vid Idrottshögskolan. Om du tror att jämställdheten har gått framåt lär du bli besviken.

Könsrollerna i sjuåringarnas värld är stereotypa där det är viktigt för flickorna att vara snäll och underordnad och för pojkarna att vinna. Pojkarna tror att de vinner över tjejer oftare än vad de faktiskt gör och barnen tyckte inte att flickorna var lika duktiga som pojkarna.

- Maktstrukturen är otydlig men flickorna ser det som naturligt att de ska vara så här. Och de underordnar sig med glatt hjärta vilket är skrämmande, säger Birgitta Fagrell.

När det gällde utseendet var smink och kläder avgörande för kvinnligheten och mannens fysiska egenskaper gjorde mannen till man. Pojkarna valde bort kvinnor med muskler och flickorna ville inte ha en övertränad manskropp med bulliga muskler, men det valde pojkarna. Bilder på feta personer valdes bort av båda könen.

- De var livrädda för den feta kroppen.

Båda könens favoritkvinna var smal, vältränad, slimmad, lagade mat, läste sagor och vårdade sjuka. Idealmannen prioriterade sig själv, hade muskler och rätt att läsa tidningen vid frukostbordet.

Blev du förvånad över barnens syn på könsrollerna?

- Jag blev förvånad över hur de såg på den fysiska kroppen. Att mannen fick ha muskler, hår och fett medan kvinnokroppen beskrevs med attribut som högklackat och sminkad. Den fysiska kroppen finns inte hos kvinnan.

Varför är det så här?

- Många tycker att den här uppdelningen mellan könen fungerar och vill inte ha förändringar. Men det har ett pris och borde få pedagoger, lärare och föräldrar att fundera över vilket budskap de för ut och vad det är barnen fångar upp.

Kan man göra något för att förändra könsrollsmönstren?

- Vi vuxna måste förstå att det är vi som styr världen och kan inte skylla på någon annan, säger Birgitta Fagrell.

10 fördelar med att vara man

10 fördelar med att vara kvinna

Katarina Lagerwall