– Jag är inte oförtjänt av allt det goda i mitt liv

RELATIONER
En glad Julia och hennes pojkvän Benjamin Bratt på oscarsgalan.

Du har ändå lyckats hålla ditt privatliv och ditt förhållande med Benjamin Bratt utanför tidningsrubrikerna. Särskilt om man jämför med dina tidigare förhållanden?

– Folk visste inte särskilt mycket tidigare, men de trodde att de gjorde det. Och därför skrev de det de ville. Ingenting har förändrats inom mig, mer än att jag precis som vem som helst har ett naturligt behov av att bli vuxen och att mogna. Jag tror att skillnaden är att folk har blivit mer vana vid mig. Och därför har de flyttat sitt intresse och fokus på andra individer att fixera sig vid och göra deras liv till en påhittad historia. Just nu är jag lite ute. Men missförstå mig rätt, det är inte så att jag gör något i mitt liv som är annorlunda nu mot tidigare. Det är bara det att andra behandlar mitt liv annorlunda.

Så om du vill ut och handla på en folktät gata en vanlig lördag så gör du det?

– (Nickar). Ja.

Vad har du lärt dig, i takt med att du blivit äldre?

– Jag tror verkligen att vi gör vårt bästa och det är något som jag har kommit underfund med mer och mer med tiden. Att det inte är någon människas sak att döma andra. Ingen går in för att göra något dåligt.

Var befinner du dig om tio – femton år?

– Hm. I 42 – 47-årsåldern?

Vilken är din favorit-modesak?

– Riktigt bekväma underkläder.

Som stora trosor?

– Nej, de behöver inte vara för stora, tack så mycket. När jag har på mig något som är perfekt bekvämt så känner jag en lättnad och en maktkänsla.

Hur är det med de där push up-behåarna som du hade på dig som Erin Brockovich?

– Det krävdes lite övning. Det krävdes lite balans. Jag var helt OK i de högklackade skorna tills jag fick på mig allt det andra? då blev det besvärligt med balansen; jag var både lång och bred.

Gör du ett medvetet val att hålla dig i trim?

– Jag tar hand om mig själv. Jag springer ganska mycket. Är man ute på filminspelning så är det det enklaste sättet att hålla sig i fysisk trim. Men jag hatar folk som säger att de inte gör något, men ändå har perfekta kroppar. Jag hatar dem allihopa. Jag hatar Naomi Campbell eftersom hon har den mest enastående kroppen i mänsklighetens historia. Och hon säger att hon inte tränar. Hon äter hamburgare med pommes frites.

Åhå. Har du sett henne?

– Nja, jag har sett henne i olika tidningar.

Men det är säkert så att de bilderna är retuscherade.

– Ja, det är en trevlig sak att tro. Att allt bara är rök och speglar. (Skratt).

Hur kände du det när Benjamin kysste Madonna i ”Det näst bästa”?

– (Flinar). Ni journalister gillar verkligen att röra upp saker och ting.

Var du på inspelningsplatsen just den dagen?

– Han tillät det inte därför att de skulle hångla och han sade: ”Älskling, jag tror inte att du ska komma till setet.” Och därför låtsades jag att jag blev ursinnig, och han i sin tur låtsades bli alldeles så där: ”Åh, nej, älskling, var inte arg” och vi tyckte båda att det var ganska kul. Men de kom jättebra överens. De hade väldigt roligt när de spelade in den där filmen. Och Rupert (Everett) är min vän så jag sade: ”Håll ögonen öppna, så att allt går rätt till med den scenen.”

Hur reagerade Benjamin när han såg din klädsel som Erin Brockovich?

– Helt stormförtjust. ”Hur kan du! Hur vågar du?”, liksom. Vi hade roligt åt det. Det finns egentligen inget annat sätt att reagera än att tycka att det är roande. Jag kan ju aldrig förvänta mig att han aldrig ska göra en film där han kommer att kyssa någon, och han kan inte förvänta sig det av mig.

Så det är helt enkelt något som ni måste vänja er vid.

– Både ja och nej. Om jag tittade på medan han hånglade med någon annan, och dreglade över någon, så skulle jag ju inte bli överlycklig. Men bara att se honom kyssa någon får mig inte att tappa besinningen heller. Konstigt eller hur? På ett sätt är det helt åt helvete. Jag vet inte? skådespelare!

Hur känns det att se sig själv på bioduken? Är du kritisk?

– Nja, första gången jag ser en film så är det verkligen som att titta på en hemmavideo, därför att jag säger hela tiden: ”Ja, just det, det var den där dagen när det och det hände!” Så det är mest som att titta på filmen som man bandade på sin semester, eller något. Men jag är inte överdrivet kritisk. Aaron Eckhart (som spelade George, Erin Brockovichs pojkvän), ville inte ens se filmen. Jag tjatade på honom för att få honom att se den, därför att han är så bra i filmen. Jag sade: ”Men du är ju så duktig i filmen och jag är så duktig? Du borde verkligen gå och se den?” Men han vägrade. En del skådespelare är så. Men jag är inte det. Jag har inga problem att se mig själv på film.

Hur är det med att kolla in kabelkanalen för att se en film du gjorde för tio år sedan, då?

– Om jag zappar mellan kanalerna och en av mina gamla filmer dyker upp så tittar jag på den i någon minut. Men så kommer jag på att jag sitter ensam i mitt sovrum och tittar på mig själv i en gammal film och det är så förnedrande att jag slår av tv:n.

Du tjänade 20 miljoner dollar för ”Erin Brockovich”?

– Det är vad jag har läst?

Tycker du att du är en duktig affärskvinna?

– Jag hatar affärer!

Du uppfattas som en väldigt stark no bullshit-typ av person. Stämmer det?

– Jag tror att jag är extremt ärlig och rakt på sak. Jag står inte ut med dumma människor. Vilket, antar jag, är en no bullshit-klassificering.

Du firade när du fyllde trettio. Annars är det en klassisk nojighetsålder för en kvinna. Är du lyckligare nu än när du var 20?

– Jag kände bara att jag inte var ett gammalt onyttigt skärp som folk tycker att man ska känna sig som när man fyllt 30 år. Det var ingen stor klyfta i mitt liv, att allt förändrades natten mellan den 27 och 28 oktober. Men, vet du, jag har inte tagit åt mig av det löjliga pratet om att det är tråkigt och deprimerande att bli äldre.

Är det så man blir av Hollywood?

– Hollywood gör ingenting med en. Man väljer själv. Jag säger – köp lite ögonkräm, fixa ett stort party, allt kommer att bli bra. Allt är ett val.

Vad gör du när du är ledig?

– Stickar. Jag försöker få folk att sticka på filminspelningen.

Vilka skådisar skulle du vilja jobba med?

– Jag älskar Anthony Hopkins, han är min favoritskådespelare. Och Meryl Streep.

Du arbetade med barn i ”Erin Brockovich”. Skulle du själv vilja ha familj en dag?

– Det där var verkligen opassande. Du pratar om min livmoder? Kliv av!

Julias filmer

Debbie Lowe/Heat Magazine/Planet Syndication , Ulrika Svensson (översättning bearbetning) ([email protected])