Nej, gubbar vill inte vara gummor

Äldrevården styrs av kvinnorna. Då går kafferep före skid-VM i tv. "Jag är själv rädd för att bli gammal", säger Anders Bergh på Socialstyrelsen

1 av 3 | Foto: RIKARD LAVING
Karl-Erik Jonsson saknar kulturen. På fyra år har han varit på bio en gång - på filmen Fucking Åmål med ett av barnbarnen. "Det var så mycket trappor att jag trodde jag skulle dö. Men jag glömde bort att jag knappt kunde andas för filmen var så jäkla bra."
RELATIONER

På servicehuset finns ofta vävstugor - sällan snickeriverkstäder.

I hemtjänsten är det självklart att få sina lakan manglade - inte att få en trasig glödlampa bytt.

När män blir gamla hamnar de för första gången i en värld där kvinnan är norm.

I sitt rum på servicehuset sitter fyra kvinnor. Alla har de sina egna kläder på sig, och på deras sängar ligger fyra olika överkast. På väggarna hänger tavlor de broderat i terapin, och på bordet ligger diverse damtidningar - samma som i personalrummet.

I rummet bredvid bor fyra män. De bär alla kommunens blå byxor. På de fyra sängarna ligger kommunens gula filtar. På väggarna sitter inga tavlor och på bordet ligger inga tidningar.

- Det här är en bild av äldrevården hämtad ur verkligheten. Varje morgon gör personalen kvinnorna till individer. De fixar kvinnornas naglar och gör dem fina i håret. Hos männen är de när de lämnar mat, säger Anders Bergh på Socialstyrelsens äldreenhet.

Anders Berghs arbete i hemtjänsten i slutet av 80-talet ledde till boken "Möte mellan män och kvinnor i äldreomsorgen".

- Nu upptäckte jag hur frustrerande det kan vara att vara på fel sida. I den vanliga världen är det männen som styr. I hemtjänsten är det tvärtom: det är kvinnornas värld.

I början av femtiotalet skapades hemtjänsten. Det nya

yrket rekryterade hemmafruarna och blev snabbt ett kvinnoyrke.

Det som varit "kvinnosysslor" dominerar än i dag bilden av vad hemtjänsten ska göra: städa, diska och tvätta.

- Men vi behöver göra mycket mer för att få världen att fungera för de gamla. De är lika mycket individer som vi andra. För vissa äldre är det viktigt att få tvätten manglad, för andra är det viktigare att få hjälp att lämna in tipskupongen, säger Anders Bergh.

När han började inom hemtjänsten hade många av de äldres tv-apparater slutat att fungera. Felet berodde på övergången till kabel-tv. På några minuter ställde han in kanalerna.

- För många äldre är tv-n väldigt viktig. Trots det hade annan personal sagt att det inte var deras grej, utan det får de anhöriga fixa.

I hemtjänstlokalerna fanns till exempel inga verktyg, däremot all möjlig städutrustning. Flera av Anders Berghs manliga kolleger tog själva med sig verktyg till jobbet för att kunna hjälpa de gamla med de enklaste hantverkssysslorna.

Under tiden på fältet stötte han ofta på kvinnlig personal som tyckte männen var tråkiga: de ville aldrig göra något och drog sig undan när det var dags för kafferep.

- Vid ett tillfälle tog jag reda på vad männen hade gjort i stället. Vad personalen inte fattade var att det var femmil på tv just då. För de här männen var det viktigare än julafton.

Han tycker att det är viktigt att inte tvinga på de äldre dagens värderingar.

- Det finns säkert många män som vill lära sig laga mat på äldre dar. Men man får inte glömma bort att många har levt sitt liv på ett annat sätt. Det är inte bara hemtjänsten utan samhället i stort som har svårt att se mäns behov.

Själv ser han inte fram emot att åldras.

- Jag är rädd för att bli gammal. Jag vill inte hamna i ett socialt fängelse där ingen efterfrågar ens intressen.

– Omtanken betyder mer än en praktisk detalj

Hemtjänstens personal ska hjälpa till med lite allt möjligt- oavsett vad som egentligen står på pappret. Det är pensionärerna Karl-Erik Jonsson, 72, och Lasse Berg, 69, överens om.Hemtjänstens Sohila Eftekhar visar vägen till Karl-Erik Jonssons lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.

- Jag vill helst att det kommer kvinnor. De män jag har träffat har bara haft jobbet som ett genomgångsjobb. Som pensionär märker man om de inte är nöjda med sina jobb, säger Karl-Erik Jonsson.

Han har haft hemtjänst i sju år.

I första hand får han hjälp med städning, handling och tvätt.

- Men vill jag ha tipskupongen inlämnad gör de det också. De är flexibla och det är viktigt. Det var skillnad mot där jag bodde förut. Det beror mycket på individerna som jobbar.

Han berättar att när han följer med och handlar tar han alltid med tidningen Metro hem. Det har Sohila snappat upp, så när hon handlar utan honom får han Metro i alla fall.

- Det är sådant som gör en glad. Omtanken betyder mycket mer än en praktisk detalj.

Han har bruna tofflor, jeans och en randig tröja. När han pratar för mycket och för fort tar luften slut. Karl-Erik Jonsson har lungemfysem.

På det stora hela är han nöjd med hemtjänsten.

- Det jag har i huvudet blir inte tillfredsställt av hemtjänsten. Men det tycker jag vore för mycket begärt. Man måste se realistiskt på vad hemtjänst är till för.

Men han hade önskat att någon hade haft tid att hjälpa honom ut.

- Jag har världens bästa park här utanför, men jag orkar inte gå

dit, säger Karl-Erik och pekar ut mot Rålambshovsparken.

- Ibland på sommaren hade jag nästan kunnat hoppa ut genom fönstret bara för att få komma ut i solen.

En bit bort bor Lasse Berg. Han har hjälp av hemtjänsten med städning och handling på grund av en nervskada i benet. Men behöver han få hjälp med något annat brukar det sällan vara några problem.

- Man måste vara smidig och säga att de kan göra det när de får tid. Om det är män eller kvinnor som kommer hem spelar ingen roll, menar han. Men ibland är det bra att det finns män i branschen.

- I julas ville jag köpa en video i julklapp åt mig själv så jag frågade tjejen som var här om hjälp. Jag ska säga åt Rudolfo, han är haj på det, sa hon. Så han köpte en och programmerade den åt mig.

Något som gjorde honom arg var ett inslag på tv som visade att hemtjänsten vägrade bära upp julgranssaker på vinden, för att det inte ingick i uppgifterna.

- Vilket jäkla sätt. Så får det bara inte gå till, säger han upprört.

FAKTA: Så vill vi ha hemtjänsten

Christina Larsson