Vårens största trend hänger på nästippen

1 av 2
Johan Renck gillar solglasögon
RELATIONER

Stor, större, störst.

Stor som sommardetalj.

Större glas än nånsin förr.

Störst i att ge sommarfolket ny attityd.

Det gäller förstås vårens solglasögon.

 Snart har vi fler solbrillor i lådorna än sandaler på hyllan. Nu kommer jätteglasen som liknar insekts-ögon mer än de gjort på mycket länge. Hela 90-talet har just solbrillorna varit den detalj som varit enklast (bara ibland också billigast) att förnya sin stil med.

Sommarens glas är stora som Sophia Lorens och Audrey Hepburns på 70-talet. Då Jacqueline Kennedy och hela jetsetet med henne inte kunde vara utan de svarta glasen. Som om de skulle bli oigenkända utan.

Hela rockeliten har förstås haft brillorna på, och så än i dag. Men allt fler väljer stora bågar med färgade glas. Få tar på spegelglas eller metallbågar. Då är man hellre utan. De stora oinfattade glasen är röda, blå, gula eller till och med mångfärgade.

Att ha solglas morgon, middag och kväll är självklart i dag, också att man behåller dem på inne. Men så finns också glas som ändrar sig i olika ljus. Förr trodde folk att de solglasögonprydda varit på vilda fester och därför ville dölja sina svullna rödsprängda ögon.

Att modellerna har solglasögon på modevisningar är en sak som förekommit endast de senaste tio åren. Men så har också modeskaparna, bredvid parfymer och hemininredning, ofta just gjort sina egna glasögon. I år som alltid är Gaultier viktig för några få coola, Donna Karan för unga kvinnor och så Calvin Klein som verkar ha tagit ett grepp om de besuttna.

Kändaste glasen här hemma hade förstås Zarah Leander en gång. Men idag är det mer Stakka Bo och slitstarke Magnus Uggla som håller sig framme i solen.

Men allt är som vanligt tillåtet. Alla kan tillfredsställa sin smak. För det är nåt visst att ta på de gamla svarta och försöka se lite intellektuell eller sliten eller spännande ut, det är bara att välja attityd för solstunden. En sak är dock säker: de skyddar faktiskt vid starkt ljus och kan behövas både på

gator och i trafiken. Om nu någon skulle reta en för att man aldrig tar av dem, så får man skylla på detta faktum.

Lillemor Dahl