Här är det babyboom!

Barnafödandet går trögt – men på internet blir de nyfödda allt fler

RELATIONER

”Webbisar” är nya flugan på BB. Bara några timmar efter förlossningen kan farmor se sitt barnbarn på internet.

Är det ett hot mot den klassiska tidningsbilden?

– Nej, det har nog inte blivit färre bilder i tidningen. Men det kanske blir mindre spring av nyfikna på BB, säger Martina Törnell, informationsansvarig på landstinget i Halmstad.

Landstingshemsidor som har webbisar: Hallands (www.lthalland.se), på bilden, Gävleborgs (www.lg.se), Södermanlands (www.landstinget.sormland.se) och Kalmar län (www.ltkalmar.se).

Idén att lägga ut bilder av nyfödda på internet föddes när Martina Törnells svägerska i Stockholm fick barn.

– Jag tyckte att vi släktingar som bor på annan ort också skulle kunna se babyn när den var nyfödd, säger hon.

Martina Törnell presenterade sin idé för personalen på förlossningsavdelningarna i Halmstad och Varberg. De tyckte att den var jätterolig. Med hjälp av digitalkameror, dataintresserad personal och IT-avdelningen – och som först i Sverige – drog Halmstads landsting i gång projektet i juni 1999.

– Föräldrarna får bestämma själva när bilden ska tas men oftast blir det strax efter förlossningen och det får inte hindra vårt vanliga arbete, säger Lena Olofsson, undersköterska.

– Alla här tycker att det är roligt och det tar bara 15–20 minuter innan allt ligger ute på nätet. För släktingar som bor i andra länder är det jättebra. Nu får de se barnet när det är nyfött.

En annan fördel som personalen hoppas att webbisarna medför är att antalet besök av anhöriga på BB minskar. Nyfikenheten kan stillas vid datorn i stället.

Men hur går det för den klassiska bilden i lokaltidningen? Är den på väg att försvinna?

– Nej, jag har inte märkt någon skillnad, säger Ulrika Andersson på Hallandsposten.

Där anlitar de fotografen Mikael Karlsson till babybilderna. Men inte heller han är oroad över konkurrensen.

– Det är inte alls samma grej. Jag tar bilder på hela familjen till skillnad från nätbilden där bara bebisen fotograferas. Sedan är mina bilder till försäljning också vilket inte bilden på webben är.

Fram till början av året tog Mikael Karlsson alla babybilder på sjukhusets BB-avdelning. Men nu har han istället öppet hus i sin ateljé en dag i veckan. Något som inte minst BB-personalen är nöjd med.

– En del mammor stannade kvar en dag extra på sjukhuset bara för att få en bild på sin baby.

FAKTA/Webbisar

Katarina Lagerwall