Två av tre barn vägrar gå på skoltoaletten

Skolsköterskan: Vuxna skulle aldrig acceptera att ha det så

RELATIONER

Slaskigt, kiss och bajs på toalettringen, dålig luft, ont om papper och tvål.

Över en tredjedel av alla barn undviker att gå på skoltoaletten.

– Det är beklagansvärt. Ytterst handlar det om respekt för barnen, säger Barbro Lundblad, som undersökt vad grundskoleelever tycker om sina skoltoaletter.

Barbro Lundblad, barnsköterska vid institutionen för omvårdnad vid Göteborgs universitet, presenterar resultatet i morgon på Vårdförbundets hälso- och sjukvårdsstämma i Stockholm.

Många barn har en mycket negativ uppfattning:

35 procent undviker att gå på skoltoaletten så långt det är möjligt.

63 procent kan aldrig tänka sig att bajsa på skoltoaletten.

16 procent svarar att de helt enkelt aldrig går på skoltoaletten.

– Vad de gör i stället vet jag inte. Men jag förmodar att många håller sig och rusar hem efter skolan så fort de kan, säger Barbro Lundblad.

Hon tycker att elevernas svar är oroande.

– Att inte gå på toaletten kan medföra risker för barnens hälsa. Det är inte bra att gå och hålla sig. Överfylld urinblåsa kan leda till urinvägsinfektioner och på längre sikt till njurskador, och de kan få förstoppning.

Det är i stort sett tre punkter där barnen tycker att toaletterna har brister: hygienen, tillgången och tryggheten.

De upplever toaletterna som slaskiga och äckliga, ibland med kiss och bajs på toalettringen och golvet. De berättar om dålig luft, toaletter som inte går att spola, och de tycker att det inte sällan fattas papper, tvål och pappershanddukar.

De får ofta köa. Barn berättar att andra elever står och bankar på dörrarna eller rentav försöker få upp dem. Många är stressade när de väl är på toaletten – de skäms om de är inne för länge och är rädda att bli retade.

Elevernas förslag är bland annat att toaletterna bör städas oftare, att det ska finnas doftspray och alltid papper, och de vill ha separata toaletter för flickor och pojkar – det har bara ungefär hälften.

– Visst borde toaletterna städas oftare. Elevernas krav är verkligen ”basic”. För trygghetens skull borde vuxna ibland finnas i närheten av toaletterna, säger Barbro Lundblad.

– Detta är självklara rättigheter, skoltoaletterna ingår i barnens arbetsmiljö. Vuxna skulle aldrig acceptera att ha det så här. Det är konstigt att inte skolorna inser detta, eftersom de flesta vuxna själva minns skoltoaletten som äcklig.

FAKTA/Undersökningen

Cecilia Gustavsson