Snack - bättre än sex

Ny forskning: Nyblivna pappor saknar ömhetsbevisen mest

RELATIONER

"Ett stort svart hål av längtan."

Så beskriver en nybliven pappa relationen till sin kvinna efter förlossningen.

- Jag hade ingen aning om att en del pappor kan må så dåligt, säger barnmorskan Tone Ahlborg, som skriver en avhandling om förstagångsföräldrar.

Foto: KATRIN JAKOBSEN
Hon är rädd att minsta beröring måste leda till sex. Han vill ha ömhet och höra att hon fortfarande älskar honom. Så kan konflikten se ut hos ett nyblivet föräldrapar.

Tone Ahlborg, barnmorska och relationsrådgivare i Göteborg, har intervjuat nyblivna förstagångsföräldrar. I dag presenterar hon resultatet på Vårdförbundets hälso- och sjukvårdsstämma i Stockholm.

Tone Ahlborg menar att generellt sett tappar kvinnan lusten lättare efter förlossningen och när hon ammar. Studien visade att de som hade det bäst ihop var de som verkligen kunde prata med varandra, oavsett om deras samliv blivit som förut eller inte.

- Kommunikationen är avgörande för hur förhållandet fungerar. Det är ofta en balansgång mellan att vara förälder och att se varandra som man och kvinna. Huvudsaken är att man är överens om vad som gäller. En del par har pratat och bestämt att "Det där med sexlivet tar vi tag i lite senare", och då blir det inget problem.

I vissa par däremot, längtade framför allt mannen efter bekräftelse. Det handlade inte just om sex, utan om att få kramar och ömhet, att känna att hon ser honom. En pappa uttryckte att han kände "som ett stort svart hål" av längtan.

En annan sa: "Det där med sex kan jag fixa själv, jag vill veta att hon fortfarande älskar mig".

Ibland blev det så spänt att kvinnan skyggade för minsta kram - hon kände det som krav på samlag.

- Jag hade ingen aning om att en del pappor kan må så här dåligt. Ändå kan det räcka med att kvinnan förklarar att hon älskar honom mycket, men att hon inte känner för närhet just nu, och berätta varför.

Kvinnorna klarade sig ofta bättre i rollen som huvudsakligen mamma, även om flera klagade över att de inte blev sedda av sina män, och att de fick ta hand om allt jobb hemma.

- Det är en stor utmaning att försöka förhind-ra skilsmässor bland nyblivna föräldrar. Det handlar också om hur barnen ska få det.

Därför tycker Tone Ahlborg att alla par bör få lära sig kommunikation under graviditeten och konfliktlösning när barnet är fött, även om inte alla får några problem.

- Det går att lära sig att kommunicera på ett bra sätt, och det kan rädda förhållanden.

- Det är också nyttigt att få prata i grupp med andra nyblivna föräldrar, annars tänker alla att "Det är bara vi som grälar, och inte har sex".

Varför sker oftast inte sådan här utbildning?

- Det kan vara svåra ämnen att ta upp, och man inser inte hur viktigt det är. Det är lättare att prata om konkreta saker som barnens vaccinationer. Det handlar också om tid.

RÅD/Tone Ahlborgs tips till nyblivna föräldrar

Cecilia Gustavsson