– Jag gillar att rå om mig själv

1 av 2 | Foto: Maria Östlin
I dag kommer min dotter och jag i första hand, förklarar Carina.
RELATIONER

Carina Gustafsson, 37, är frånskild och har en 11-årig dotter. Hon har varit tillsammans med Erik sedan drygt tre år, men bor ensam med sin dotter. Erik vill att de ska flytta ihop men det vill inte Carina.

Sist Carina var sambo, med sin exman, var hon tvungen att anpassa sig och ge efter på många plan.

– Jag lovade mig själv att jag aldrig mer skulle sätta mig i en sådan situation. I dag kommer min

dotter och jag i första hand, förklarar Carina bestämt.

– Jag gillar att rå om mig själv och trivs utmärkt med att bo ensam. Jag har min dotter hos mig varannan vecka och tycker det är viktigt att hon träffar sin riktiga pappa regelbundet.

Erik frågade redan efter ett halvår i början av deras förhållande om Carina kunde tänka sig att flytta ihop med honom, men då fick Carina panik:

– Jag kände mig trängd och vägrade. Hans motivering var det ekonomiska – att det blir så dyrt att bo på var sitt håll, vilket stämmer. Men den motiveringen räcker inte för min del. Även om jag älskar Erik så kommer det ju alltid att komma fram saker när man bor ihop som kan leda till konflikter, säger hon.

En bidragande faktor, enligt Carina, är Eriks två barn som är sex och åtta år. Han har barnen varannan helg och Carina tycker det är påfrestande eftersom hon är sjukpensionerad och lider av en sjukdom som innebär att hon har svårt att gå och blir väldigt trött.

– De är ganska jobbiga eftersom

deras mamma har en helt annan syn på barnuppfostran än jag. Barnen har ingen hyfs överhuvudtaget och hjälper inte ens till med de mest självklara

saker för barn i deras ålder. Jag tycker man kan kräva lite mer av dem eftersom de inte är några bebisar längre.

– Om några år kan jag tänka mig att flytta ihop med Erik. Men aldrig som situationen är i dag, säger Carina.

Vad säger psykologen?

– Carina har inte hämtat sig från sitt förra förhållande.

– Carina och Erik tycks ha byggt in en omöjlighet i sitt förhållande. Hon blir irriterad över allt som lämnar mansspår efter sig. Det är ju lite tråkigt att Carina bara vill leva för sig själv och dottern, det är sällan bra för ett barn om föräldern lever bara för barnet eller prioriterar det i för stor utsträckning i första hand.

– Någonstans får jag känslan av att Carina blir för undfallen i gemenskapen och när hon väl säger nej så gör hon det genom att ta avstånd.

– Vi får väl se om Erik väntar och under tiden också ägnar sig mer åt sina egna barn. Ett särboförhållande behöver ju inte vara dåligt, det gäller bara att komma fram till de kompromisser där båda ’vinner på affären’.

– Jag är på min vakt

Charlotta Gustavsson