Veckans boktips

RELATIONER

Åskgudens son

av Arto Paasilinna

Brombergs

ca 65 kr

Han anser att man ska kunna skämta om allt, denne urfinske författare som fått entusiastiska läsare att bilda Paasilinna-sällskap över hela Europa. Den här gången har han tagit sig an finländarnas likgiltighet för de gamla gudar de dyrkade långt innan kristendomen tog över Norden. I ett försök att ingjuta glöd i befolkningen låter han Åskguden sända sin son till jorden och vad som sedan utspelas är så sjövilt, sanslöst och roligt att det inte går att beskriva. Läs själv!

G som i George

av Tove Nilsson

Bonniers

ca 242 kr

Livsklok och levande, en historia så lyhört berättad att man tror den är

tagen direkt ur verkligheten. Handlingen utspelas i början av 1960-talet. Tove är 14 år och tillbringar sommarlovet på landet med familj, släkt och vänner. Men idyllen förmörkas av hennes rädsla för vad som ska hända Georg, hennes klasskamrat och stora kärlek. Han jagas av polisen sedan han knivhuggit sin pappa i ett försök att försvara sin mamma. Lite av Romeo och Julia i norsk version.

Snittblomman

av SusannaBlåvarg och Marie Walerud

Byggförlaget

ca 350 kr

Svenskarna älskar tulpaner, mest i hela världen faktiskt. Under högsäsongen köper vi en miljon om dan. Sätt blommorna i kallt vatten, men inte för mycket – då växer de för snabbt och blir gängliga. Och ingen näring. Tulpaner är bara en av det hundratal arter som beskrivs i denna moderna, heltäckande guide till våra vanligaste snittblommor. Och så får vi koden till mångtusenåriga blomsterspråket. Folkpartiets symbol blåklinten betyder: ”Vill ha dig som du är”

Olivolja

av Clare Ferguson

Forum

ca 332 kr

I över två tusen år har människan betraktat olivoljan som en gastronomisk njutning. Medicinsk forskning visade

i början av 1980-talet att den även är bra för kärl och hjärta och motverkar cancer. Så det finns många skäl att använda olivolja i matlagningen och en läckrare propagandaskrift än detta praktverk är svårt att tänka sig. Vi får veta allt om

oljans framställning och historia, tilldelas 60 inspirerande recept och kan njuta av sagolikt vackra bilder. Den perfekta presentboken!

Den sista prärievargen

av Michael Connelly

Norstedts

ca 320 kr

Connelly är en amerikansk deckarförfattare som börjat härja hejvilt på pocketlistorna. Hans hjälte Harry Bosch arbetar som kriminalinspektör vid den ökända Los Angeles-polisen och lyckas ständigt hamna i bråk med sina överordnade. När han kört sin chefs huvud genom en glasruta tvingas han ta tjänstledigt för att gå i terapi. Tiden som blir över ägnar han åt att ta reda på vem som mördade hans mamma. Hårdkokt och blodigt om korruption långt upp i maktens boningar.