Puckopappor, underhållet går inte till shopping

RELATIONER
Charlotta von Zweigbergk är frilansjournalist.

Hur fifflar man bäst för att slippa betala underhåll för sina barn?

Vissa män satsar en häpnadsväckande energi på att fiffla med egna firman, inte skriva sig hos nya frun eller ta ut löneförhöjningar i förmåner - allt för att slippa betala något de egentligen har råd med.

Jo, jag vet. Flertalet av alla frånskilda män sköter både ekonomiska åtaganden och barn på bästa vis. Och visst vet jag att vissa pappor tvingas leva på existensminimum för att de betalar för sina barn. Den här texten handlar inte om dem.

Det handlar om puckopapporna. De som, trots att de är rika, blir lyriska av att komma på hur de ska sänka underhållet. Puckopapporna vägrar också att ge barnen kläder eller saker som de kan ha hos mamma, det vill säga hemma.

Dessa män är övertygade om att pengarna går till exfruns privata shoppande. Det ger dem ingen ro.

Exfrun får inte ha det bra (då kanske hon inte saknar honom!) och han gör allt för att försvåra för henne (hon ska få ångra att hon lämnade honom!) Det tragiska är att det inte är exfrun som lider värst, det är alltid barnen.

I sin bittra iver att klämma åt exet försämras de egna barnens uppväxtvillkor. Ska barnen växa upp i armod samtidigt som de har en rik pappa?

Puckopapporna är bara tragiska, men hur kommer det sig att fru nummer två ofta låter honom hållas? Är det svartsjuka eller snålhet som får dem att snarare sporra maken mot hans gamla häxa?

Inser aldrig nya frun att mannen som på olika sätt terroriserar sin exfru också avslöjar att han inte är känslomässigt färdig med henne?

Varför förstår hon inte att det är just precis så här han skulle behandla henne om de skiljer sig?

Varför gör hon inget?